Kútne plachty Kornela Duffeka vystavujú na Štefánikovej ulici

Vo Vile dr. Lisku v Piešťanoch môžete pozrieť zbierku kútnych plachiet, ktoré zozbieral a uchoval Kornel Duffek. Ten zasvätil zberateľstvu veľkú časť svojho života.

Duffekova kolekcia kútnych plachiet je svojou početnosťou a kvalitou jedinečná. (Autor: am)

Duffekova kolekcia je svojou početnosťou a kvalitou jedinečná. Podarilo sa mu zozbierať 65 kútnych plachiet, pričom väčším počtom sa môžu pochváliť azda len najstaršie etnografické múzeá na Slovensku. Plachty Kornel Duffek zbieral najmä začiatkom 70. rokov, keď ich ešte obyvatelia v domácnostiach uchovávali. Takmer všetky označil miestom pôvodu a rokom kúpy, ale aj cenou, ktorú za ňu zaplatil.

Kútna plachta bola fenomén histórie materstva. Tehotenstvo a narodenie dieťaťa bola v minulosti udalosť, ktorá na jednej strane bola radostná a očakávaná, ale na druhej strane predstavovala vážne ohrozenie života matky a dieťaťa. Nedostatočná hygiena, infekcia, ťažké pôrody a pomoc, ktorá sa často nezakladala na reálnych lekárskych znalostiach, viedli k obavám o život matky i novorodenca.

Žena rodila doma v posteli, ktorá bola umiestnená v rohu v kúte izby. Kútna plachta zavesená okolo postele slúžila k tomu, aby matku i dieťa ochránila. Najstaršie plachty boli z konopného, ľanového plátna, postupne najmä v bohatších regiónoch sa začal používať jemnejší materiál. Zdobené boli väčšinou len na jednom konci.

Počas šestonedelia sa tento plachtou ohradený priestor stal súkromím matky, kde sa mohla zotaviť z pôrodu. Magická funkcia plachty chránila matku a novorodenca, odháňala zlé sily, choroby, urieknutie a odoberala bolesť. K matke nemal prístup žiadny mužský príbuzný ani deti. Nemala odtiaľ vychádzať. Prvé jedlo do kúta doniesla ešte pôrodná baba, potom sa o ňu starali ženy z najbližšej rodiny. V kúte zostávala počas šestonedelia, teda v období, keď sa verilo, že žena je nečistá. Zostávala tam v podstate až do očistnej návštevy kostola.

Kútna plachta však nechránila len matku, ale aj okolie pred ňou. V tomto období mala byť ľahko ovládnuteľná bosorkami či vílami a mohla nepriaznivo pôsobiť na svoje okolie. Magické sily naberala plachta z farieb a výšiviek, pripichovali sa na ňu ešte ďalšie ostré predmety. Magickú silu farby umocňovali aj rastliny, byliny, cesnak. Každá farba, vzor, motív mali svoju symboliku. Bohatosť výšivky ovplyvňovali aj regióny.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek