Festival Lodenica odchádza z Piešťan

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 12. augusta 2021, 00:01

Festival Lodenica – úspešné a obľúbené podujatie pre milovníkov country, folkovej, trampskej a rockovej hudby – sa po 22 rokoch presúva do neďalekých Častkoviec. Piešťany tak po Grape a Topfeste opúšťa tento rok ďalší zabehnutý hudobný festival, ktorý zviditeľňoval naše mesto.

„Verte mi, skúšal som prvé i posledné, aby Lodenica zostala na pôvodnom mieste, kde vznikla a vyrástla,“ tvrdí Dušan Drobný, dlhoročný organizátor festivalu. (Autor: am)

„Dvadsiaty tretí ročník obľúbeného festivalu sa koná 26. až 28. augusta 2021, ale na novom mieste! Fanúšikovia country, folkovej či rockovej piesne všetkých vekových kategórií sa tentoraz stretnú v areáli Jazdiarne Banát v Častkovciach,“ avizovali organizátori odchod z Piešťan v tlačovej správe.

„Lodeničiari, milovníci country, folku a trampskej muziky, dlho, predlho nám trvalo, kým sme sa rozhodli, kde to bude. Hľadali sme niečo, čo svojou atmosférou a miestom bude pripomínať starú Lodenicu, na ktorú ste boli zvyknutí. Lodenica 2021 sa bude konať v Častkovciach. Môžeme návštevníkov ubezpečiť, že Jazdiareň Banát je presne to miesto. Je to areál, kde sa deň začína výbornou country hudbou a skvelou atmosférou a večer vám dobrú noc dávajú líšky. Je to kúsok od Piešťan a čo bolo veľmi dôležité, je ochota majiteľov. Budú aj iné názory, ale keď prídete, iste budete s nami súhlasiť,“ objasnil dramaturg festivalu František Grebeči.

Nezáujem zo všetkých strán

O stanovisko k dôvodom odchodu z Piešťan sme požiadali dlhoročného organizátora festivalu Lodenica, Dušana Drobného, ktorého odchod z nášho mesta osobne veľmi mrzí.

„Verte mi, skúšal som prvé i posledné, aby Lodenica zostala na pôvodnom mieste, kde vznikla a vyrástla. Oslovil som ministerstvo vnútra ohľadne starého priestoru autokempingu. Nikto nereagoval. Ponúkol som areál vykosiť, upratať, odstrániť náletové dreviny, prepchať kanály, obnoviť prívod vody a všetko potrebné. Nikto nechcel zobrať zodpovednosť a neprejavil záujem ani o jednanie s naším právnikom, ktorého posielali od čerta k diablovi,” vymenúva dôvody Drobný, ktorý Lodenicu a Topfest ako značky prenajal novému majiteľovi a teraz pre neho na organizácii oboch festivalov pracuje. Ako hovorí, neprajníkov je stále neúrekom.

Piešťanský týždeň oslovil aj ministerstvo vnútra, ktoré je správcom areálu chátrajúceho autokempingu s otázkami na plány s týmto objektom (nie v súvislosti s Lodenicou). Aj Piešťanci sa totiž legitímne pýtajú, kedy sa areál zveľadí a bude slúžiť verejnosti, rozvoju cestovného ruchu alebo iným účelom. Budovy a okolie autokempingu sú neudržiavané a zdevastované, obklopujú ho rozpadávajúce sa unimobunky, ktoré nielenže narúšajú celkový vzhľad tejto lokality, ale priťahujú aj nežiaduce osoby a aktivity. Pýtali sme sa aj na možnosť prenájmu areálu podnikateľskému subjektu alebo samospráve.

Do uzávierky tohto čísla nám ministerstvo neodpovedalo.

Krížová cesta na brehu Sĺňavy

Ani priestor na brehu Sĺňavy po vlaňajších problémoch nepripadal pre organizátorov do úvahy. „Minulý rok to bola hotová krížová cesta. Trikrát nám prerušili stavbu. Najprv štátni, potom mestskí a do tretice opäť štátni policajti. Naháňalo ma ministerstvo životného prostredia, Povodie Váhu aj hygiena. Taký pohon som ešte nezažil. Úradníci vraj mali svoje príkazy akoukoľvek zákonnou formou festival zastaviť. A pritom je priestor na lodenici vyňatý z ochranného pásma. Pred nami sa tam konal triatlon Slovakman a tento rok sa tam budú preháňať vznášadlá. Pýtam sa, či má country muzika horší dopad na životné prostredie ako ďalšie akcie, ktoré sa tam konajú?” pokračuje Drobný.

Nové miesto pre Lodenicu nakoniec našli, konať sa bude v tom istom areáli Jazdiarne Banát ako Topfest. „Našťastie sú obce a mestá, ktoré majú záujem o takýto druh hudby. Za 25 rokov som od Mesta Piešťany nedostal ani euro a robil som tú veľké akcie a festivaly. Je mi ľúto, že nemá záujem spolupracovať. Na mestských pozemkoch dávajú také podmienky, že sa to nedá utiahnuť. Pracujem na podujatiach v Žiline, Petržalke a iných miestach a tam mi samosprávy prispievajú, a tu?” uzatvára sklamaný organizátor Festivalu Lodenica.

Rozlúčka s letom v Častkovciach

Program 23. ročníka Lodenice je podľa dramaturga festivalu Františka Grebečiho „postavený na bardoch country muziky, ale i na mladých, nádejných, ale už desaťročie ostrieľaných nástupcoch ešte žijúcich hviezd”. V tohtoročnom programe vystúpia Slniečko, Allan Mikušek, Bukasový masív, Kamelot, AM Band, Pavel Žalman Lohotka, ale aj Horkýže Slíže, Polemic, Arzén, Gladiátor a ďalší.

Organizátori mali dokonca zazmluvnené aj vystúpenie legendárneho českého country speváka Františka Nedvěda, ale ten pred pár týždňami zomrel.

Lodenica bola posledné roky promovaná ako najväčší rodinný festival na Slovensku a tradičná rozlúčka s letom v Piešťanoch. Tento rok sa po prvý raz budú musieť ísť Piešťanci lúčiť s letom do Častkoviec.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 10. mája. Tento deň je Svetovým dňom pohybu ku zdraviu. Meniny má Viktória.
  • 10.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 12. mája. Tento deň je Európskym dňom minerálov, Svetovým dňom ošetrovateliek, Svetovým dňom spravodlivého obchodu a Medzinárodným…
  • 12.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 12. mája 2024
Meniny má Blažena, zajtra Pankrác