Rozhodnuté: Objekt niekdajšej základnej školy na Trajane zbúrajú

Piešťanský primátor Peter Jančovič zverejnil minulý týždeň na sociálnej sieti informáciu, že príprava na zbúranie bývalej ôsmej základnej školy na Sídlisku Adam Trajan pokračuje. Zisťovali sme, čo sa za týmto krátkym oznamom skrýva. Podľa toho, ako nás informoval jeho zástupca, viceprimátor Michal Bezák, vedenie radnice sa pri objekte školy zišlo za účelom spresnenia rozsahu búracích prác a revitalizácie okolia školy.

Primátor Peter Jančovič už v lete informoval na sociálnej sieti o búraní bývalej ôsmej základnej. (Autor: FB Peter Jančovič)

Posudzovali sme na mieste aj varianty búrania. Či pôjde o zbúranie aj s vybratím základov, alebo sa zbúra len nadzemná časť a ponecháme základovú dosku pre prípad, ak by na tomto mieste chcela v budúcnosti vzniknúť nejaká verejnoprospešná stavba. Vzhľadom aj k naplánovanej sume na zbúranie schválenej poslancami však s najväčšou pravdepodobnosťou základy školy zostanú zachované,“ informoval nás viceprimátor.

Na miesto stretnutia vedenia radnice sa dostavili aj pracovníci Služieb mesta Piešťany, aby posúdili zeleň, ktorú chce mesto nechať zachovanú a ktorá sa pri búracích prácach odstráni. „Ponecháme hodnotnú zeleň a náletovú odstránime. Dôjde aj k odstráneniu priľahlých betónových či asfaltových plôch a ich revitalizácii na parkovú zeleň,“ doplnil Bezák. Podľa slov viceprimátora k odstráneniu objektu niekdajšej základnej školy dôjde ešte v tomto roku.

Poslanci zmenu účelu stavby zamietli

Pred časom rozprúdila facebookovú scénu informácia z piešťanského spravodajského webu, kde sa objavila ničím nepodložená domnienka, že po zbúraní niekdajšej ôsmej základnej školy by ju mohol nahradiť katolícky svätostánok. V tomto duchu sa na júnovom mestskom zastupiteľstve niesla aj otázka poslanca Matúša Kromholca smerom k vedeniu radnice, či sa tieto informácie zakladajú na skutočnosti.

Ako primátor objasnil, takýto zámer nakladania s mestským majetkom by museli najprv schváliť poslanci. „Podľa informácií od trnavského arcibiskupa cirkev nemá finančné prostriedky na výstavbu nového kostola v Piešťanoch,“ vysvetlil Peter Jančovič.

Na to reagoval poslanec Martin Cifra, že ak by sa táto diskusia odohrávala v bode programu, kde by bolo možné prijať poslanecké uznesenie, určite by navrhol, aby jednoznačne a bez akýchkoľvek následných pochybností poslanci deklarovali ich zámer zbúrať objekt a vybudovať na tomto mieste oddychovú zónu, nie ďalšiu stavbu.

Plané reči o využití školy sa viedli roky

O zbúraní objektu niekdajšej školy na Trajane sa v zastupiteľstve diskutuje už viac ako desať rokov. Poslanecké uznesenia, ktoré radnicu zaväzovali objekt predať či hľadať zmenu účelu stavby, sa vždy ukázali ako nerealizovateľné, nakoľko by radnica najprv musela za verejné prostriedky budovu zrekonštruovať.

Poslanci ešte do rozpočtu pre rok 2015 naplánovali financie na zbúranie školy. Následne sa však zmenilo vedenie mesta i obsadenie zastupiteľstva a konečné riešenie tejto škaredej bradavice uprostred najväčšieho piešťanského sídliska sa na štyri roky zaseklo a utopilo v nič neriešiacich diskusiách poslancov a v nereálnych predstavách o zmene účelu stavby na charitu či komerčné priestory.

Návrat k viac ako desať rokov starej myšlienke objekt zbúrať prišiel tak až po ďalšej zmene vo vedení mesta a opätovnej zásadnej obmene poslancov vo voľbách v roku 2018. Poslanci v závere minulého roka spolu s vedením radnice vyčlenili a schválili 170-tisíc eur do rozpočtu mesta pre rok 2021 na zbúranie školy a následnú revitalizáciu sídliskového vnútrobloku s lavičkami a parkovou zeleňou. 

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof