Piešťany odpovedali na antivaxerské zavádzanie očkovaním

Piešťany odpovedali na minulotýždňové antivaxerské „generálne štrajky“ v Bratislave tak, ako je to najúčinnejšie, a to účasťou na očkovaní v dvoch vakcinačných miestach zriadených počas víkendu v kúpeľnom meste.

V obchodnom centre na Ulici Nikola Teslu sa nechalo za sobotu zaočkovať 245 záujemcov jednodávkovou vakcínou Janssen. (Autor: pror)

V novozriadenom očkovacom centre v nákupnom stredisku na Ulici Nikola Teslu podávali v sobotu 7. augusta zdravotníci jednodávkovú vakcínu Janssen od spoločnosti Johnson & Johnson a už v zavedenom veľkokapacitnom očkovacom centre na Kúpeľnom ostrove dvojdávkový Pfizer/BioNTech. Na oba druhy vakcín bolo možné prísť aj bez internetovej registrácie.

V obchodnom centre Tesco bol avizovaný začiatok očkovania na desiatu hodinu dopoludnia, no už predtým sa vytváral rad čakajúcich, a tak očkovať začali o pár desiatok minút skôr. K oficiálnemu času otvorenia tak už mali zaočkovaných viac ako tri desiatky záujemcov. Celkovo za sobotu jednorazovou vakcínou zaočkovali 245 záujemcov o očkovanie proti koronavírusu.

Aj napriek skresaniu očkovacích dní z pôvodne štyroch na jediný o nedostatok ľudí nemali núdzu ani na Kúpeľnom ostrove. Do dvanástej hodiny brali síce najmä objednaných cez registračný systém, no neodmietli ani tých, ktorí objednávací systém vynechali a prišli bez predchádzajúcej registrácie. Rekordné čísla záujemcov z mája či júna síce nepadali, no i tak počet 678 zaočkovaných za jeden deň je slušný úspech a jasná odpoveď pre pár desiatok antivaxerov, ktorí v Bratislave drzo o sebe vykrikovali, že oni sú národ.

Priebeh očkovania nepokazila ani dvojica seniorov, ktorá dobrovoľníkom z radov študentov a zdravotníkov vo vakcinačnom centre na Kúpeľnom ostrove prišla vynadať do fašistov.

Naopak, pozitívne naladená bola drvivá väčšina záujemcov o očkovanie, aj keď treba priznať skutočnosť, že niektorí k vakcinácii pristupovali s určitým rešpektom.

Emil z Prievidze bol na seba hrdý, že sa mu podarilo prekonať fóbiu z injekcie.

„Ja mám obavy z injekcie ako takej, ale zaočkovať som sa prišiel, lebo je to potrebné. Jednorazovú vakcínu som zvolil práve pre moju fóbiu z injekcie, aby som to nemusel absolvovať dvakrát,“ prezradil nám Emil z Prievidze dôvody, prečo prišiel do nákupného centra na jednodávkovú vakcínu.

Sprevádzala ho Barbora z Piešťan. „Zaočkovať sa proti covidu je potrebné, preto sme tu,“ doplnila mladá dievčina svojho priateľa.

Emil a Barbora sa zaočkovať prišli, lebo je to potrebné.

Problémy s injekciami má aj Piešťanec Roman. Toho sme zastihli už po vakcinácii jednorazovou očkovacou látkou Janssen. „Bolo to s miernymi mdlobami, ktoré na mňa po injekcii prišli, ale už je všetko v poriadku,“ povedal s úsmevom. Aj jeho pre strach z injekcií na očkovaní sprevádzala priateľka a celú situáciu po krátkej chvíli regenerácie už vnímali len s humorom.

Na Kúpeľnom ostrove sme stretli aj nastávajúcu mamičku Kristínu z Leopoldova. „Som tu na odporúčanie lekára a z očkovania nemám strach,“ vysvetlila nám.

Kristína z Leopoldova očakáva narodenie svojho dieťatka a zaočkovať sa vakcínou Pfizer/BioNTech prišla na Kúpeľný ostrov na základe odporúčania lekára.

Podľa posledných zverejnených štatistík okres Piešťany so 44 percentami zaočkovaných patrí medzi najzaočkovanejšie na Slovensku. Pre úplnú kolektívnu imunitu je podľa ministerstva zdravotníctva cieľovým číslom 85 percent. Najbližšie k tomu má okres Bratislava s takmer 60-percentnou zaočkovanosťou.

Podľa oficiálnych vyjadrení miera zaočkovania okresov bude rozhodujúca pri uzatváraní prevádzok a škôl počas očakávanej tretej vlny pandémie. Podnikateľské prevádzky a školy už totiž nemajú byť zatvárané celoplošne, ale len po okresoch na základe rozhodnutí regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof