Ovplyvní rekonštrukcia štadióna zápasy piešťanských futbalistov?

  • Piešťany / Spravodajstvo / Šport / Futbal
  • 9. augusta 2021, 07:00

Vo futbalovom PFK Piešťany majú za sebou hektický ročník 2020/2021, ktorý sa však napokon môže považovať za jeden z najúspešnejších v histórii klubu. V klube tak plnia svoje predsavzatia, ktoré si pred niekoľkými rokmi zaumienili, a vynaložené úsilie sa im začína vracať v podobe dosiahnutých výsledkov. O viacerých aktuálnych témach sme sa pozhovárali s prezidentom klubu Jánom Stachurom.

Ján Stachura s pohárom za víťazstvo v piatej lige západ v sezóne 2020/2021. (Autor: archív PFK)

Vráťme sa ešte k minulej sezóne, ktorá bola vzhľadom na koronavírus a zavedené opatrenia turbulentná, no jej vyvrcholenie bolo pre PFK mimoriadne úspešné. Ako sa na minulý ročník dívate s odstupom času?

Minulá sezóna bola extrémne náročná, polovicu z nej sa nehralo ani netrénovalo, nikto nevedel, čo bude. Po existenčnej stránke sa nám to podarilo prežiť, hoci to nebolo vôbec jednoduché. Po športovej stránke ju možno označiť za jednu z najúspešnejších v histórii klubu. Muži postúpili do štvrtej ligy a v mládeži od U13 a všetky mladšie kategórie vyhrali svoje súťaže.

Plnia sa vám tak predsavzaté plány, s ktorými ste pred niekoľkými rokmi prevzali klub?

V roku 2016 sme si dali päťročný plán s tým, že sa zameriame na mládež, aby sme mali v každom ročníku minimálne 20 detí a dvoch trénerov a bolo to stabilizované. To sa nám podarilo až nad plán. Ďalší cieľ bol s mužmi postúpiť do štvrtej ligy. Doposiaľ sme vyhrali každú ukončenú súťaž až na jeden rok, keď súťaže stopla korona. Pred piatimi rokmi to možno znelo utopisticky, ale myslím si, že sme to zvládli perfektne.

Aké sú teraz klubové vízie na ďalšie obdobie?

Momentálne je už ťažšie sa niekam takouto rýchlosťou posúvať, pokiaľ nedisponujeme neobmedzeným rozpočtom. Teraz sme si povedali, že sa chceme v mládeži zamerať najmä na kvalitu tréningového procesu a vzdelávania trénerov. U dospelých sa chceme zastabilizovať v štvrtej lige, čo je o dosť vyššia úroveň, a potrebujeme, aby sa naši mladí hráči v tejto súťaži „vyhrali“. Čo sa týka ďalšieho napredovania, je to, samozrejme, závislé aj od finančných prostriedkov.

Pred časom ste začali intenzívne spolupracovať s FC Spartak Trnava. Môžete nám priblížiť, ako táto kooperácia prebieha?

S trnavským Spartakom sme podpísali memorandum o spolupráci aj z dôvodu, aby bola kontrola nad prestupmi a odchodmi mladých hráčov do iných tímov, v čom bol ešte v nedávnej minulosti celkom chaos. Naši najšikovnejší hráči si do Trnavy chodia vyskúšať tréningový proces i prípravné zápasy, aby nabrali ďalšie skúsenosti. Ak niekto zaujme, spoločne hľadáme vhodný čas, keď má dotyčný výkonnosť i mentálne nastavenie, aby spravil krok vyššie.

Trnavskí hráči chodia, naopak, k nám na doplnenie družstiev, na zvýšenie kvality i získanie hernej praxe. Spartak nám takisto ponúkol možnosť vzdelávania trénerov, takže ak organizujú nejaké vzdelávacie aktivity, naši tréneri sa ich pravidelne zúčastňujú. Takisto naši tréneri pôjdu do Spartaka na stáž a, naopak, trnavskí tréneri prídu sem spraviť prednášky a predviesť tréningové jednotky.

Uplynulý rok, ktorý skomplikoval COVID-19, určite zasiahol do športového rozvoja. Ako ste sa s touto situáciou v klube vysporiadali? Bol na hráčoch v rôznych kategóriách vidieť nútený výpadok?

Museli sa s tým popasovať všetci, takže sme mali rovnakú situáciu. Báli sme sa dvoch momentov. Či sa vrátia vôbec k športu po takej dlhej pauze. Tieto naše obavy sa, našťastie, nenaplnili, ba práve naopak, takmer nikto neskončil a deti nám aj pribudli do mládeže. Druhou obavou bol fyzický stav, športové návyky a tréningová morálka po takej dlhej dobe. Po tejto stránke to bolo trošku zložitejšie a bol poznať dosť značný nedostatok. Aj keď sme sa snažili fungovať cez online tréningy a intenzívne komunikovať, pravidelný tréningový proces je skrátka nenahraditeľný a hendikep po tejto stránke nepociťovali len tí s najväčšou osobnou vôľou a morálkou.

Ako ste deklarovali, u mužov je prioritou zastabilizovať sa v štvrtej lige západ. Aké sú vaše očakávania od nasledujúcej sezóny v o stupienok kvalitnejšej súťaži?

Som veľmi zvedavý, ako sa popasujú muži s náročnou výzvou, ktorú štvrtá liga predstavuje. Cieľom je stabilizovať družstvo v tejto lige a posunúť výkonnostne najmä mladých hráčov, ktorým chceme dávať príležitosť. Verím, že to zvládnu, a aj keď prídu zaváhania ako v Slovenskom pohári, ukáže sa vložená dôvera do nich ako správny krok. Chceme odohrať najmä dobré zápasy, ciele na umiestnenie si pred sezónou nedávame.

Uskutočnili sa pred začiatkom nového ročníka aj nejaké pohyby v hráčskom kádri A-mužstva PFK?

Hráčsky káder ostal zhruba rovnaký ako v minulej sezóne. Do áčka sa posunuli dorastenci, ktorí už museli prejsť do seniorskej kategórie. Jediná posila, ktorá prišla v skrátenom závere sezóny, je Michael Ďurina, piešťanský odchovanec, ktorý bol kapitán v U19 Spartaka Trnava.

Prezident PFK Ján Stachura (vľavo) s oporou A-mužstva Jozefom Glosom.

Váš klub je pomerne aktívny, aj čo sa týka zveľaďovania celého areálu PFK, a smerujú sem viaceré investície. Čo plánujete v najbližšom období?

Čo sa týka infraštruktúry, sú rozbehnuté celkom zaujímavé projekty. Stále sú to financie, ktoré sú viazané na rozhodnutia iných orgánov, takže to nie je úplne v našich rukách. Rozdelil by som to na štyri investície, ktoré sa v tomto areáli budú diať.

Prvou je atletická dráha, ktorá vyzerá najistejšie, pretože sú schválené financie z atletického zväzu i z mesta a prebehlo aj verejné obstarávanie. Sú tam nejaké premenné, ale verím, že sa to zvládne. Bude to znamenať veľké skvalitnenie celého areálu.

V nadväznosti na to prichádza druhá investícia. Keďže sa uberú zelené plochy, ktoré sme využívali ako tréningové ihriská za bránou, mesto sa rozhodlo, že ich nahradí vedľa ihriska umelej trávy, kde by sa mala vybudovať malá trávnatá tréningová plocha. Momentálne prebieha vypracovanie projektu, ale verím, že to bude zrealizované spolu s atletickou dráhou, pretože by sme mali problém s tréningovými priestormi.

Ďalšia investícia je viazaná na financie z Fondu na podporu športu. Klub vypracoval projekt na rekonštrukciu umelej trávy, ktorá je jedna z najstarších na Slovensku a pomaly už dosluhuje. Mesto tento projekt prevzalo a stalo sa žiadateľom na dotáciu. V prvom kole sme zatiaľ financie nezískali, ale verím, že v druhom sa to podarí.

Štvrtá investícia, ktorú plánujeme, je pri ihrisku na plážový volejbal vybudovať mini oktago – ihrisko na mini futbal, na čo by sme chceli získať financie z fundraisingu.

Bude týmito prácami ovplyvnená vaša športová činnosť, keďže by najmä rekonštrukcia atletickej dráhy mala prebiehať súbežne so súťažnou sezónou?

S mestom už vedieme debatu na túto tému, pretože sme od začiatku upozorňovali, že hlavné ihrisko je naše jediné regulárne, kde môžeme hrať súťažné zápasy. Hrozí nám, že ich nebudeme mať kde hrávať. To je veľký otáznik po športovej i finančnej stránke. Družstvá nášho klubu odohrajú v sezóne asi 135 domácich zápasov. Záležať bude na tom, kedy sa rekonštrukcia začne, aký čas zaberie a či nám mesto na ihrisku dovolí hrať domáce zápasy. V iných mestách sa to už tiež robilo a prišlo k dohode mesta – zhotoviteľa a futbalového klubu, tak verím, že to vyjde aj teraz. V najbližších dňoch by som mal mať stretnutie na mestskom úrade, kde by nás mali oboznámiť s harmonogramom prác.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava