Sen slovenských hokejistov sa rozplynul až vo finále

Slovenskí hokejisti do 18 rokov obsadili na Hlinka Gretzky Cupe 2021 skvelé druhé miesto. V sobotňajšom finálovom stretnutí nestačili na ruských rovesníkov a napriek snahe i odhodlanému výkonu im podľahli 2:7. Bez ohľadu na výsledok platí, že ide o najlepšie umiestnenie slovenskej osemnástky na prestížnom mládežníckom podujatí v jeho histórii.

Slovenskí hokejisti do 18 rokov obsadili na Hlinka Gretzky Cupe 2021 skvelé druhé miesto. © SZĽH

Hlinka Gretzky Cup 2021, finále

Slovensko – Rusko 2:7 (0:3, 1:2, 1:2)

Góly: 28. Mešár (Slafkovský), 41. Žlnka (Petrovský) – 13. Mirošničenko (Kvočko), 14. Maljavin (Larkin), 19. Sinjatkin (Demidov, Trikozov), 30. Mirošničenko, 31. Guljajev (Mičkov), 43. Rogovskij (Gazizov), 56. Mičkov.

Vylúčení: 4:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 1:0.

Rozhodovali: D. Konc st., Stano – Kacej, Durmis – 500 divákov.

zostavy

SR: Eliaš (31. Jurčák) – Nemec, Moško, Štrbák, Nátny, Kmec, Žabka, Krakovský, Nahálka – Mešár, Repčík, Slafkovský – Sýkora, Petrovský, Žlnka – Čiernik, Dvorský, Molnár – Šotek, Suchý, Honzek. Tréner I. Feneš.

Rusko: Ivanov – Kudrjavcev, Maljvain, Duda, Sapunov, Guljajev, Remezovskij, Davydov, Baraboša – Mičkov, Kvočko, Perevalov – Gazizov, Rogovskij, Mirošničenko – Sinjatkin, Demidov, Trikozov – But, Grigorjev, Larkin. Tréner V. Filatov.

Slovenskí hokejisti otvorili premiérový finálový duel na Hlinka Gretzky Cupe vyrovnanou hrou s Rusmi. Boli strelecky aktívnejší, pod čo sa podpísali aj dve, hoc nie úplné presilovky. Slováci to skúsili do kombinácie i viacerými pokusmi od modrej, ale brankára Ivanova neprekonali. Naopak, pri prvom oslabení inkasovali. Štyri sekundy pred koncom Slafkovského trestu vyškriabal puk v skrumáži pred bránkou Kvočko, naservíroval ho Mirošničenkovi a ten bez problémov skóroval. Druhý gól pridal Maljavin nahodeným pukom od modrej, pričom využil výbornú clonu pred Eliášom. A tretí ruský v prvej tretine Sinjatkin po prihrávke Demidova spoza bránky.

Slováci v druhom dejstve ukázali odhodlanie pobiť sa o výsledkový obrat. Viackrát úspešne zatlačili Rusov v ich obrannom pásme, no presadili sa až v 28. minúte. Slafkovský zaviedol puk do pásma po pravom krídle, ideálne ho bekendom naservíroval Mešárovi, ktorý nastavil hokejku a prekonal Ivanova. Lenže Rusi dramatizáciu výsledku nepripustili a rýchlo odpovedali. Gólmi Mirošničenko a Guljajeva si vybudovali pohodlný štvorgólový náskok. Eliáša v slovenskej bránke nahradil Jurčák, pre ktorého to boli prvé minúty na turnaji.

Záverečnú tretinu na turnaji otvorili Slováci gólom Žlnku, ibaže aj naň našli Rusi rovnako ako v druhej tretine rýchlu odpoveď. O dve minútky neskôr sa uvoľnil Rogovskij a zvýšil na 6:2 z pohľadu zbornej. Slováci zápas nezabalili. V 56. minúte sa pri presilovke odhodlali k odvolaniu Jurčáka z bránky v snahe streliť gól na 3:6 a zdramatizovať záver, ale početnú prevahu šiestich proti štyrom nevyužili a inkasovali. Skóre finálového duelu uzavrel ruských supertalent Mičkov. 

Hlasy po zápase:

Ivan Feneš, tréner SR18: „Zápas rozhodla vysoká kvalita súpera. Ťažko sme na ňu reagovali, hoci sme sa snažili. Chlapcom i členom realizačného tímu patrí obrovská vďaka, pretože odviedli fantastickú prácu. Nielen posledný týždeň, ale od 12. júla, keď sme sa prvýkrát zišli na zraze. Som veľmi rád, že sme duel oddreli do konca. Chceli sme sa rozlúčiť víťazstvom, ale treba uznať kvality súpera. My zasa vieme, že ak chceme byť najlepší na svete, čaká nás tvrdá práca.“

Juraj Slafkovský, útočník SR 18: „Historický tímový úspech hreje každého pri srdiečku. Všetci sme ale chceli vo finále zvíťaziť. Momentálne ma štve, že sme druhí, ale časom určite doceníme, čo sme dosiahli. Z turnaja si odnášam plno dobrých skúseností a spomienok z tejto úžasnej kabíny.“

Šimon Nemec, obranca a kapitán SR 18: „Druhé miesto by sme pred turnajom brali všetkými desiatimi. Teraz ho máme. Som veľmi hrdý na partiu, ktorá sa tu zišla. S Rusmi to nevyšlo, ale verím, že im to raz vrátime.“

Filip Mešár, útočník SR 18: „Som hrdý na chalanov, na celý tím. Bojovali sme až do konca. Škoda, že nám to nevyšlo. Možno proti Rusom nevieme hrať. Vieme, že máme na nich, ale vždy nás vyškolia, vysoko prehráme. Aj tak som hrdý na úspech, ktorý sa nám podaril pre slovenský hokej. Máme sa od čoho odraziť.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel