Magicko-realistická esej o jednom sídlisku

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 8. augusta 2021, 00:01

V domácej galérii Flatgallery Piešťany prebieha do konca augusta prvá „nočná” výstava, ktorá najlepšie vynikne za tmy. Sériu fotografií Vandy Mesiarikovej s názvom Neighbourhood with the view si môžete pozrieť cez deň, ale aj po zotmení.

Séria Sídlisko s výhľadom získala ocenenie Slovak Press Photo 2019 v kategórii príroda a životné prostredie. (Autor: Juraj Sedlák)

„Pozerám sa z okna na vašu fotografiu a premýšľam o nej,” to bola najkrajšia odozva a vyznanie jedného z obyvateľov sídliska Drieňová v Banskej Štiavnici, ktoré fotografka Vanda Mesiariková k projektu Sídlisko s výhľadom dostala. Jej veľkorozmerné fotografie, ktoré v roku 2019 získali ocenenie Slovak Press Photo v kategórii príroda a životné prostredie, viseli totiž rok a pol na sídlisku, kde vznikli. Paradoxne najvhodnejšie miesto, ktoré sa pre ne našlo, bolo na murovaných stenách pri zberných nádobách na smeti. A teraz visia do konca prázdnin v piešťanskej Flatgallery.

„S trochou nadsádzky a irónie prišli rovno zo smetiska do galérie,” smeje sa Vanda. My nesúhlasíme. Prišli z verejného priestranstva, kde sa im ako umeniu za 18 mesiacov nič nestalo. Nikto ich nezničil, nepostriekal ani nepopísal. Obyvatelia sídliska ich prijali za svoje a azda aj pochopili.

Vanda Mesiariková sa fotografii venuje už roky rokúce. Vo voľnej tvorbe ju zaujíma priestor a život na periférii a otázky identity.

Vanda Mesiariková im ukázala, že aj sídlisko, na ktorom žijú, môže byť pomocou bizarnej metódy osvietenia ružovou – magické a poetické. Fotografie tak reflektujú pohľad miestnych na priestor, v ktorom žijú. Vanda však zašla ďalej a s obyvateľmi zrealizovala aj anketu: „Pýtala som sa ich, čo by na svojom sídlisku zmenili. Z ich odpovedí vysvitlo, že by za nič na svete nevymenili napríklad farbu paneláka, výhľad, zeleň či pokoj svojho sídliska.” Jej fotografie reflektujú práve tieto skutočnosti. Nič nemeniť, ale predsa… Aj preto je dom na Fínskej 21, kde sa Flatgallery nachádza, podobne nasvietený doružova. Farba tak poukazuje na krásu – zeleň, stromy a jednotlivé súčasti prostredia, v ktorom žijeme.

„Nasvietením objektov farbou Vanda bravúrne potláča rozmanitosť nášho životného prostredia a zároveň nám odpovedá na otázku, ako by vyzeral svet, keby mal iné farby. Ukazuje nám, že v jednoduchosti je krása, poukazuje na objekty, ktoré si ako ľudia už bežne nevšímame a stávajú sa pre nás vizuálnou rutinou,” hovorí piešťanská fotografka Kata Sedlak, majiteľka galérie a zároveň kurátorka výstavy. Vernisáž, ktorú Vanda s Katou pripravili, bola sama o sebe zážitkom. Do ružového prostredia pozvali Anka zo zoskupenia OLAM Collective, ktoré hudbou vtiahlo návštevníkov do zmenenej reality a tá sa stala neopakovateľným zážitkom.

Nechajte sa aj vy vtiahnuť do imaginárneho sveta Vandy Mesiarikovej a príďte si pozrieť jej Sídlisko s výhľadom a popremýšľajte nad tým, čo by ste v mieste svojho bydliska ani za svet nemenili. Svet okolo nás totiž vonkoncom nie je ružový. Termíny dennej i večernej prehliadky galéria zverejní na svojej facebookovej stránke Flagallery Piešťany a Instagrame flatgallery_piestany_sk. Výstava potrvá do 29. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína