Peace Run zavítal do Piešťan, bežci odovzdali cenu Posol mieru

Peace Run (Mierový beh) je najdlhší štafetový beh s horiacou pochodňou, ktorý prebieha cez viac ako 140 krajín sveta. Jeho poslaním je prekonávať kultúrne a náboženské hranice medzi jednotlivými národmi. V sobotu 31. júla bežci zavítali aj do kúpeľného mesta a piešťanskému advokátovi Romanovi Kvasnicovi odovzdali cenu Posol mieru. V pelotóne nechýbali okrem slovenských účastníkov i bežci z Poľska, Švajčiarska, Českej republiky, Maďarska či Ukrajiny.

Peace Run založil atlét, filozof a umelec Sri Chinmoy (1931-2007), ktorý službe ideálom svetového mieru a harmónie venoval celý život. (Autor: pror)

Peace Run nepropaguje ani nepodporuje žiadny politický názor či náboženské vyznanie. Snaží sa podporovať slobodu, toleranciu a porozumenie v spoločnosti. To bol aj dôvod, prečo sa podľa slov jedného z organizátorov behu, Vladimíra Kulíška, na svojej trase Slovenskom rozhodli práve v Piešťanoch odovzdať cenu Posol mieru advokátovi Romanovi Kvasnicovi.

V sobotu bežci zavítali do kúpeľného mesta a piešťanskému advokátovi Romanovi Kvasnicovi odovzdali cenu Posol mieru.

„Pre nás mierových bežcov, ktorí prekonávame veľké vzdialenosti, aby sme naplnili náš cieľ vzájomného porozumenia o priateľstva medzi ľuďmi, je blízky jeden človek z vášho mesta. I on beží tak ako my vytrvalo za rovnakým cieľom za každého počasia spoločenskej atmosféry,“ povedal vo svojej reči Kulíšek a následne vymenoval najvážnejšie súboje, ktoré na ceste za právom a spravodlivosťou Kvasnica absolvoval.

Spomenul obdobie, keď ešte ako mladý prokurátor zohral dôležitú úlohu v roku 1990 pri väzenskej vzbure, ale i jeho dozorovanie trestných činov komunistických pohlavárov pri krádežiach umeleckých diel. Spomenul aj prípad Hedvigy Malinovej z roku 2006, keď bol niekoľko mesiacov jedným z mála, kto sa postavil za človeka, ktorého mnohí vtedy vnímali ako štátneho a politického nepriateľa.

Od roku 2013 stojí na strane zbitých Rómov z Moldavy nad Bodvou a jeho snaženie v súčasnosti prináša pre nich oslobodzujúce rozsudky. V najväčšej kauze posledných rokov, vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, stojí Kvasnica ako právny zástupca poškodených po boku Martininej mamy.

„Ocenenie Posol mieru je naším prejavom vďačnosti za to, čo robíte a čo ste všetko pre Slovensko urobili,“ dodal v závere príhovoru Kulíšek.

K bežcom sa pripojil i piešťanský viceprimátor Michal Bezák (vľavo).

Bežci mieru odovzdali plaketu vďačnosti aj zástupcovi mesta, viceprimátorovi Michalovi Bezákovi, ktorý sa k nim aspoň na krátky úsek ako priamy účastník pripojil.

Pochodeň, ktorú bežci zo sebou od roku 2005 nesú v rukách, držal pápež, predstavitelia svetových mocností, zavítala na Mount Everest a s ruskými kozmonautmi sa už dostala aj na obežnú dráhu do vesmíru.

Peace Run založil atlét, filozof a umelec Sri Chinmoy (1931-2007), ktorý službe ideálom svetového mieru a harmónie venoval celý život. Svojou životnou filozofiou a neúnavným úsilím inšpiroval ľudí najrôznejších národov a kultúr, za čo dostal mnohé medzinárodné ocenenia. Celý názov Mierového behu je „Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run“ a poctu privítať nositeľov pochodne tento rok dostali aj Piešťany.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea