Street Art: Pouličné umenie

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia / Piešťany
  • 3. augusta 2021, 00:02

Šiesty ročník Piešťany Street Art Festivalu potvrdil, že pouličné umenie do Piešťan patrí a naše mesto je pre takýto typ festivalu na Slovensku výnimočné. Piešťany Street Art festival vznikol v roku 2016 ako neformálne stretnutie priateľov a pouličných umelcov. Tento rok sa konalo už jeho šieste pokračovanie a prvýkrát trval dva dni. Hlavným znakom festivalu je, že vystúpenia prebiehajú priamo na ulici a väčšina účinkujúcich prezentuje neprofesionálne umenie.

Posledné dva júlové dni sa v piešťanských uliciach uskutočnil šiesty ročník Street Art Festivalu, ktorý bol prvýkrát dvojdňový. Podľa jeho organizátora Branislava Gala majú Piešťany potenciál stať sa hlavným mestom pouličného umenia na Slovensku, pretože je tu veľa možností na pouličné vystúpenia a návštevníci ich berú ako jednu zo zaujímavostí mesta. (Autor: Juraj Sedlák)

„Pri výbere účinkujúcich preferujeme pôvodnú umeleckú tvorbu alebo ľudové umenie. Naším hlavným cieľom je vytvoriť priestor pre pouličné umenie s pridanou hodnotou a poskytnúť tak neprofesionálnym umelcom možnosť prezentovať svoje diela na ulici oficiálne a bez stigmatizácie. Tí, ktorí majú umelecký potenciál a záujem, môžu túto skúsenosť v budúcnosti využiť už ako profesionálni umelci,” hovorí hlavný organizátor festivalu Branislav Galo, ktorý bol s návštevnosťou jednotlivých vystúpení spokojný. Podľa jeho slov majú Piešťany potenciál byť slovenským hlavným mestom pouličného umenia. Dokazuje to i fakt, že na festival prišli aj neohlásení umelci v rámci voľnej zóny pre pouličné vystúpenia Zahraj si.

Počas posledného júlového víkendu bolo v centre mesta rušno a mnohí umelci si našli svoje publikum a dokázali zaujať. Potom, čo Piešťany opustili viaceré väčšie a zabehnuté festivaly, má Street Art Festival šancu na prežitie a možnosť predstavovať síce menej známe, ale často talentované mená a zoskupenia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea