Bylinkárka radí: Divozel lieči hrdlo aj pľúca

  • Bylinkárka radí
  • 2. augusta 2021, 00:02

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví divozel veľkokvetý.

Divozel veľkokvetý už v stredoveku používali ľudia na liečbu mozgu, koreň na čistenie krvi a listy na pokožku. (Autor: sk.wikipedia.org - Christian Fischer)

Divozel veľkokvetý (Verbascum thapsiforme Schrad) rastie na suchých kamenistých stráňach pri cestách. Je to dvojdomá ročná bylina. Byľ je jednoduchá dorastajúca až dva metre. Listy sú striedavé, celokrajné, vajcovité alebo kopijovité, horné, podlhovasté, až k nasledujúcemu listu zbiehavé. Listy a byľ sú bielo plstnaté. Kvety majú korunu lievikovitú, prehĺbenú. Plod je dvojpuzdrová viacsemenná kapsička, ktorá puká priehradosečne dvomi chlopňami.

Prvý rok vyrastie len ružica prízemných listov, ktorá v jeseni zahynie, a na druhý rok narastie kvetonosná byľ. Kvitne od júna do septembra. Počas kvitnutia každý deň dopoludnia poodtrhávam prekrásne žlté kvietky a na druhý deň sú tam znova. Suším aj listy.

Divozel obsahuje sliz, saponíny, triesloviny. V stredoveku sa uplatňoval ako bylina pre mozog, koreň na čistenie krvi a listy na pokožku. Divozel má skutočne bohatú históriu. Niekoľko druhov tejto rastliny bolo známych už v staroveku.

Divozel používam pri zápaloch sliznice hrdla, bronchiálnej astme, tuberkulóze, kašli, pri zápale pľúc. Na opuchliny a vonkajšie vredy robím obklad z čerstvých listov. Predmetom zberu je kvet.

Divozelový čaj

Postup: 1 ČL sušených alebo čerstvých kvietkov divozelu veľkokvetého zalejeme šálkou vriacej vody. Necháme 15 minút stáť. Pijeme tri až štyrikrát denne.

Divozelové mlieko na bronchitídu

Postup: 30 g sušených alebo čerstvých kvietkov zabaríme 1/2 l vriaceho mlieka. Desať minút lúhujeme, precedíme a pijeme dvakrát denne po dúškoch.

Bolesti kĺbov

Postup: Tri až päť divozelových čerstvých listov rozdrvíme na kašu. Pridáme 1 ČL ľanového oleja a trochu masla, dobre spolu premiešame a nanesieme na handričku. Priložíme na boľavý kĺb a previažeme.

Tinktúra

Postup: 150 g čerstvých kvietkov divozelu veľkokvetého zalejeme 1/2 l dobrej domácej pálenky a uzavrieme. Lúhujeme 21 dní, občas pretrasieme. Potom precedíme a užívame podľa potreby, napr. dvakrát denne 20 kvapiek. Tinktúra pomáha pri bolestiach hlavy a nespavosti. Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 9. mája 2024
Meniny má Roland, zajtra Viktória