Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 1. augusta 2021, 07:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, rýchlejšie, vyššie, silnejšie – spoločne! Dvadsiate olympijské hry doplnili štvrtým slovom inak dokonalý slogan. Možno práve mimoriadna situácia nás núti k tomu, aby sme ju riešili spoločne. Olympijské hry sú tým poznačené zvlášť. Roky príprav tisícov športovcov s neodolateľným olympijským snom, rok neistoty, ale nakoniec olympijský oheň horí!


Jano Babič (Autor: red)

Olympijská myšlienka je silná, strháva množstvo ľudí k oddanosti a naplneniu jej významu. Na športoviskách, v hľadisku, v médiách, v reprezentácii krajín, v jednotnom vyjadrení – nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa. Šport vlastne objíma myšlienku spolužitia vôbec, pretože tieto slová prekračujú priestor olympijských zápolení a vyzývajú ľudstvo k jednotnému úsiliu – byť pri tom.

Program olympijských hier obsahuje všetky druhy športov a každý rok sa rozširuje o nové disciplíny, ktoré ponúkajú boj o medaily. Sú však aj také, ktoré sú na programe veľmi dlho a predsa ostávajú v úzadí záujmu. Nie záujmu športového fanúšika, nie športových novinárov, nie športovcov samotných.

Skoky do vody sú jednou z najatraktívnejších odvetví plaveckého športu. Štyri základné disciplíny naplnia hľadisko a poskytujú príťažlivé pobavenie. Všetky športovo vyspelé krajiny majú v tomto športe na svetových pretekoch svojich zástupcov. Je pre mňa niekoľko desaťročí nevysvetlenou záhadou, prečo nemajú skoky do vody žiadnu základňu u nás? Naposledy sme sa zúčastnili olympijských súťaží v 20. rokoch minulého storočia. Nemáme ani jeden plavecký štadión vybavený skokanskou vežou, nemáme žiadnu súťaž. Som presvedčený, že je množstvo chlapcov a dievčat, ktorí by sa tomuto nádhernému športu venovali.

Na piešťanskej Eve sa svojho času každý deň predviedlo niekoľko opálených mládencov s dokonalosťou bravúrneho ovládania skokov z metrovej alebo trojmetrovej dosky. Bol za tým ich „tréner“ Rudko Bačík, ktorý im vysvetlil princípy zapichnutej „hlavičky“, trochu zložitejšieho jeden a pol salta, zvratného „averbacha“ a základov vrutových skokov. Andrej Chotváč, Jano Višňovský, Laco Zeleňák, Janko Babič boli terčom krásnych dievčat pozorujúcich s obdivom toto nezvyčajné divadlo… Odvtedy nič. Ani na Eve, ani v iných slovenských bazénoch sa neobjavil nik, kto by ašpiroval na účasť v súťaži o medaily. Musím sa spýtať priateľov, či by to ešte neskúsili. Ja som pripravený…

Festivaly bzučia vlahou letnou nocou. Jeden sa práve skončil, na Zelenej vode zazneli novinky i overené zostavy a Mikulášsky jazzový festival je nachystaný na koniec týždňa od 30. júla do 1. augusta. V relácii Podoby džezu jeden predstavíme a ten druhý zhodnotíme hlasmi zúčastnených.

O všetkom dôležitom na domácej a zahraničnej džezovej scéne vás budeme informovať v nedeľu o 20:00 na Rádiu Piešťany. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav