Knihotúlanie v Thermii

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 1. augusta 2021, 07:28

Ďalšie z úspešných podujatí Mestskej knižnice mesta Piešťany – Knihotúlanie – sa uskutočnilo, tentoraz v krásnych priestoroch hotela Thermia Palace na Kúpeľnom ostrove. Hostkami boli výlučne ženy. Pozrieť si ho môžete aj zo záznamu na sociálnych sieťach knižnice.

Hostkami ďalšieho Knihotúlania boli (zľava) Oľga Belešová, Petra Nagyová-Džerengová a Lucia Chrenko. (Autor: Juraj Sedlák)

Bonmotom podujatia bolo, že nudu je vždy lepšie vymeniť za čas strávený s knihou. Tomu, že sa budete s knihou nudiť, je možné predísť správnym výberom. Siahnuť treba napríklad po knižkách spisovateliek Lucie Chrenko a Petry Nagyovej-Džerengovej, ktoré boli spolu s divadelnou herečkou Oľgou Belešovou hostkami najnovšieho Knihotúlania. Vedenie knižnice opäť namiešalo zostavu, ktorá spolu bravúrne rezonovala.

Kuchárska kniha bestsellerom

Hovorilo sa o knihách a o divadle. Spisovateľka a vydavateľka Lucia Chrenko prezradila, ako napísala a dala dokopy kuchársku knihu Tak ma mama naučila (2018), ktorá sa okamžite stala bestsellerom. Je totiž nielen o varení a vďaka šikovným dizajnérom z trnavského štúdia vizuálnej komunikácie Pergamon bola kniha zaradená medzi dvadsať najkrajších kuchárskych kníh na svete.

„Mňa si knihy našli a našli si ma na materskej dovolenke. Nevenovala som sa vareniu a nie je to len kniha o varení. Nie som totiž kuchárka ani foodblogerka, ale mám k tomu cit a knižku som robila s neskutočným zápalom. Nájdete v nej fotografie, ktoré by ste v kuchárskej knihe nehľadali, a rôzne poklady nielen po babke, ale aj po prastarej mame. Už sa trikrát dotláčala a je vypredaná. Jej názov hovorí za všetko, inšpirovala ma najmä moja mama,” prezradila o svojej prvej knihe Lucia Chrenko, ktorá vyštudovala prekladateľstvo a tlmočníctvo talianskeho a francúzskeho jazyka. Jej druhá kniha Bohémky (2020) sčasti reflektuje spisovateľkin život v Paríži, ale taktiež sofistikovaným spôsobom ukrýva aj jedenásť sladkých receptov.

Štyri deti a dvanásť kníh

Aj známa spisovateľka Petra Nagyová-Džerengová začala písať pri prvom dieťati. „Až pri deťoch si človek uvedomí, aký je čas vzácny, a tak som ho chcela využiť naplno. Už odmalička som veľa čítala a hovorila som si, že chcem byť spisovateľka. Keď sa mi narodilo tretie dieťa, mala som v zásuvke tri rukopisy a povedala som si, že ich musím vydať,” prezrádza matka štyroch detí, ktorá má dnes na konte dvanásť úspešných kníh pre dospelých, ale aj pre deti.

Kniha Manželky a tie druhé (2017) je dokonca o štyroch priateľkách, ktoré sa 25 rokov chystajú na spoločný kúpeľný pobyt v hoteli a nakoniec sa im to podarí. Čítanie a písanie považuje Petra Nagyová-Džerengová za terapiu.

Divadlo lieči

Divadlo je terapiou pre divadelnú, televíznu a dabingovú herečku Oľgu Belešovú, ktorú môžete aktuálne poznať z relácie pre seniorov Generácie – Zlaté roky života na RTVS 2. Vyše dvadsať rokov pôsobila aj v Divadle GunaGU, neskôr v Divadle Aréna či štúdiu L+S. Naposledy stála na divadelných doskách 3. marca 2020 a počas korony si urobila kurz inštruktorky sociálnej rehabilitácie.

„Chcela by som sa venovať terapii divadlom a liečiť ňou najmä seniorov. Ja sama robím divadlo ako psychoterapiu. Verím, že je liečivé a dokáže človeka obšťastniť, uvoľniť a otvoriť emóciám,” vyznala sa úspešná divadelná herečka, ktorá spolu s japonským manželom Masahikom zbožňuje kúpele aj Piešťany.

Pani Erika, odborníčka na všetko, v podaní herečky Oľgy Belešovej.

Počas Knihotúlania sa „prevtelila” do jednej zo svojich postáv – pani Eriky, odborníčky na všetko. Spolu s divákmi v Thermii Palace sa naladila doslova na jednu vlnu a nebola to vlna koronová. Prostredníctvom klbka vlny rozosmiala všetkých prítomných. Aj vďaka trom silným a zaujímavým ženám a moderátorke Rádia Devín Jarmile Vitovičovej sa diváci ďalšieho pokračovania Knihotúlania nenudili a z podujatia sa podobne ako z čítania dobrej knihy stal kvalitne strávený čas.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea