Drahovce zrekonštruovali kultúrny dom, čistili i vodovod

Obyvateľom v obci Drahovce opäť tečie z vodovodných kohútikov „zdravá“ a čistá voda. Postarala sa o to obec, ktorá pomocou firmy, využívajúcej najnovšiu technológiu, nechala vyčistiť obecný vodovod. Nie je to však jediná novinka v Drahovciach.

(Autor: Obec Drahovce)

Drahovce sú pilotným projektom čistenia vodovodu metódou Comprex. Firma, ktorá sa o údržbu postarala, doviezla technológiu z Nemecka a vyčistila 14 kilometrov vodovodného potrubia. Vykonali to riadeným prúdom vody a vzduchu, ktorý odlupuje nečistoty. Technológia pracuje s tlakom, nie chemikáliami.

„Už bolo v takom stave, že to bolo neudržateľné,“ vysvetlil motiváciu vyčistiť vodovod starosta obce Miroslav Ledecký. Z potrubia vyšlo veľmi veľa blata, špiny, mangánu, čo sa tam zbierali desaťročia. Starosta uviedol, že to stálo veľa námahy a prebdených nocí, ako to zvládnu a čím ich obecný vodovod prekvapí. Výsledkom úsilia je však zdravotne neškodná voda pre obyvateľov.

Okrem vodovodu obec zrekonštruovala aj „kulturák“. „V kultúrnom dome nám svietilo zo 198 neónových svietidiel len osem. Musel som presvedčiť poslancov, že je najvyšší čas to spraviť,“ povedal nám Ledecký. V Drahovciach sa totiž rozhodli ísť stratégiou, že obecné budovy budú opravovať. „Ak príliš dlho čakáme, každým dňom nás to stojí viac a viac peňazí,“ skonštatoval starosta. V kultúrnom dome vymenili osvetlenie, vymaľovali, vybrúsili parkety. „Skultúrnili sme ho tak, aby sme sa zaň nemuseli hanbiť,“ doplnil. Na oknách pribudli sieťky, vyprali aj závesy.

Teraz idú rekonštruovať futbalový štadión. Peniaze majú pripravené, čakajú len na stavebné povolenie, verejné obstarávanie na výber firmy a začnú obnovu. V rámci rekonštrukcie vybudujú toalety, terasu, obnovia vnútorné priestory a ďalšie.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof