Zrenovované ihrisko na Javorovej je otvorené

Približne mesiac trvajúca obnova detského ihriska na Javorovej ulici v Piešťanoch sa skončila. Jej výsledkom je farebné, pútavé, ale najmä bezpečné miesto pre deti. Ihrisko je pritom plné zaujímavostí – na veľkých vežiach sa nachádzajú vyvýšené nástupné plochy, ktoré malinké deti nezdolajú, a taktiež je ihrisko plné piesku. Je ho tam až 50 ton.

Deti môžu opätovne využívať obľúbené ihrisko na Javorovej ulici. (Autor: am)

Ihrisko na Javorovej ulici skončilo v ročnej kontrole veľmi zle, a tak sa ho s ohľadom na bezpečnosť detí Služby mesta Piešťany (SMP), ako správa detských ihrísk v Piešťanoch, rozhodli opraviť. Toto ihrisko využívajú deti zo širšieho okolia, je obľúbené a dôležité je, aby bolo aj bezpečné.

Jednoducho vysvetlené – ak ihrisko bezpečné nie je, znamená to, že drevené prvky sú nahnité, hniloba napáda miesta, kde prvky prichádzajú k styku so zemou, na kovových prvkoch je korózia alebo môžu byť na ihrisku nevyhovujúce časti, čo sa týka šírky jednotlivých komponentov od seba. Dieťa tak môže cez diery medzi nimi prepadnúť.

Partia pracovníkov Služieb mesta Piešťany odpracovala pri obnove ihriska množstvo hodín.

Ako nám počas rozhovoru pri otváraní ihriska povedala Hana Dupkaničová, riaditeľka SMP, detské ihrisko má životnosť približne 10, maximálne 15 rokov. Aj to na Javorovej už doslúžilo, a tak mali pracovníci SMP dve možnosti – zrezať, odviezť, zasypať hlinou, prípadne počkať a potom, keď na to budú peniaze, vytvoriť úplne nové ihrisko. Rozhodli sa však inak. Pozvali zástupcov firmy, ktorá dodávala tieto konkrétne hracie prvky roky dozadu, spoločne všetky prešli a zistili, čo sa im oplatí vymeniť za nový kus a čo len zrenovovať.

„Celé ihrisko nás stálo niečo vyše 15-tisíc eur. Ak by sme ho mali spraviť kompletne nové a nechali by sme ho osadiť firme, stálo by nás to 50-tisíc,“ priblížil Peter Fiala, vedúci strediska údržby. SMP si totiž pomáhali aj svojpomocne. Ich pracovníci napríklad vykonali terénne úpravy, zakúpili a naviezli neuveriteľných 50 ton piesku. Bude slúžiť namiesto kamienkov alebo kôry, ktorá sa veľmi rýchlo rozkladá a mizne. Tento piesok budú pracovníci pravidelne prekopávať a dopĺňať, avšak nemusí spĺňať také hygienické normy ako piesok v ohraničenom pieskovisku. Jeho primárnou úlohou na tomto ihrisku je robiť dopadovú plochu.

Pracovníci SMP urobili tiež ďalšie dopadové plochy – zakúpili gumy, osadili a vysiali trávou. Firma dodala prvky zrepasované, natreté, pozinkované, niektoré i kompletne nové.

Ak teda prídete s deťmi na ihrisko, uvidíte, že nie všetky komponenty sú nové, dokopy však opravené staré spolu s novými tvoria bezpečný celok. „Chcem poďakovať stredisku údržby, Petrovi Fialovi a jeho tímu, ktorí tu odrobili veľa hodín, tiež stredisku zelene,“ uviedla Dupkaničová s tým, že táto rekonštrukcia im dala aj novú vedomosť, a to osádzanie gumových dopadových plôch pod pohyblivé prvky.

Na ihrisku sa nachádzajú aj lavičky, pod ktorými je pevný podklad, takže rodičia nemusia mať pri čakaní na deťúrence nohy v blate. Neskôr pribudnú aj gumy pod hojdačky, aby ani deti nemuseli v horšom počasí stúpať do blata. Infotabuľa bude doplnená o zoznam hracích prvkov a rozdelenie vekovej kategórie. Ak sa totiž lepšie pozriete na hracie veže, uvidíte, že prvý stupienok sa nachádza vyššie, ako býva štandardne zvykom. Tieto prvky totiž nie sú určené najmenším deťom.

„Je to selekcia vekovej kategórie. Malé dieťa sa tam samo nedostane, väčšie áno,“ priblížil Fiala. Ak tam ale rodičia svoje dieťa vyložia a dôverujú mu, že to zvládne, je to plne v ich kompetencii. Výrobca však týmto skonštruovaním dáva jasne najavo, že pre malé dieťa tento prvok nie je vhodný.

V Piešťanoch sa postupne dosluhujúce ihriská obnovujú. Mesto vymieňa Inčučunu, taktiež idú SMP renovovať ihrisko na Čachtickej ulici. To by malo prísť na rad koncom leta. Na základe ročných hodnotení bolo zlikvidované ihrisko Pirátska loď v mestskom parku a ihrisko na Winterovej ulici. Keď mesto začlení do rozpočtu financie, Pirátska loď bude obnovená. S náhradou ihriska na Winterovej sa nepočíta. Opravovať na jeseň budú aj prvky, ktoré sa nachádzajú mimo oploteného areálu ihriska na Javorovej. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
streda, 17. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf