Spomaľ a zosadni

Mestská polícia v Piešťanoch si dovolila v čase sobotňajšej špičky kontrolovať dodržiavanie zákazu jazdy na bicykli po Kolonádovom moste. Pochválili sme ich za to. Kto by bol tušil, že vyvoláme toľko polemiky a náruživej diskusie.

(Autor: Juraj Sedlák)

Som cyklista, väčšinou chodím po meste na bicykli, ale som aj chodec a šofér. Viem sa na problematiku empaticky pozrieť očami každého z nich. Nič iné ako vzájomný rešpekt naše spolužitie na cestách, chodníkoch, cyklochodníkoch, lávkach a mostoch to za nás nevyrieši. Tak prečo toľko hejtu?

Povedzme si na rovinu, že piešťanský cyklista je posvätný ako krava v Indii. Pohybovať sa na bicykli je pre neho takou prirodzenou činnosťou, ako kráčať. Každý má doma niekoľko bicyklov a niekoľko ďalších mu už ukradli.

Viete, ako rozoznáte „prindiša”, čiže prisťahovalca alebo cezpoľného cyklistu, od domáceho? Predsa tak, že „prindiš” kráča po Kolonádovom moste vedľa svojho bicykla. Rešpektuje zákaz a „tlačí”. Zákaz je na moste odjakživa, ale Piešťanec tam jazdiť bude podobne ako po „debiláku”. Potomkovia rodákov, ktorí majú v pamäti, že po pešej zóne sa jazdilo na bicykli, po svojich chodiť vraj nebudú.

Samozrejme, nehádžem všetkých do jedného vreca. Ide o vzájomný rešpekt a ohľaduplnosť. Úprimne sa zamyslite, čo pociťujete, keď vám ako cyklistovi nechtiac skríži cestu chodec alebo keď ako chodec kráčate s rodinou za sebou ako husi kvôli cyklistom. Nadávate pri šoférovaní na cyklistu, kvôli ktorému musíte spomaliť, aby ste ho bezpečne obehli? Ak pociťujete hnev, je načase to riešiť a začať od seba. Ak nedokážete na preplnenom moste zosadnúť alebo aspoň spomaliť, aby sa nedajbože niečo nestalo, je mi vás doslova ľúto.

Nie, na Kolonádovom moste nie je potrebný „metrový” cyklopruh. Očakávate ho na Karlovom moste v Prahe? Nie, neohrozí to turistický ruch v meste či nebodaj v regióne, skôr naopak. Cyklisti zosadnú a užijú si krásu spomalenia tak, ako si funkciu a prínos mosta cez Váh predstavoval jeho architekt Emil Belluš. Lávka popri Krajinskom moste je dosť široká aj pre dvoch cyklistov, samozrejme, treba opäť rešpektovať chodcov a naopak. A slušné je poďakovať sa.

O Piešťanoch sa hovorí ako o meste bicyklov. Netuším, či na radnici existuje nejaká ucelená vízia rozvoja alternatívnych foriem dopravy, rozširovania a rozumného prepájania cyklotrás. Nevyzerá to tak, lebo nič nové sa nebuduje. Stačí sa pozrieť na chodník na Nábreží Ivana Krasku medzi mostami. Tam sú strety medzi chodcami a cyklistami doslova odušu. O prepojení medzi hrádzami pri lodenici ani nehovoriac. A dalo by sa pokračovať. Riešenia existujú a všetko sa dá, keď sa chce. Podobne ako spomaliť a zosadnúť. Bez zbytočných pocitov hnevu a hejtu.

Držme si palce! 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav