Oáza pokoja: Priblížte sa k prírode a relaxujte na strešnej záhrade

  • Inzercia
  • 27. júla 2021, 17:27

Chýba vám viac prírody, potrebujete si oddýchnuť, no nemáte na to priestor ani veľa času či nálady? To vôbec nevadí, pretože máme pre vás riešenie, ktoré vás na správnu nôtu určite veľmi rýchlo naladí. Vegetačné zelené strechy vám umožnia vytvoriť si svoj malý kúsok raja bez zbytočne komplikovaného deja.

Foto: Aleksei Kochev / Shutterstock.com

Zelené strechy ponúkajú nielen vizuálne výhody, ale aj množstvo iných, ktoré v dnešnej dobe určite oceníte. Tak sa pustite do čítania nášho zaujímavého článku a určite sa s nimi rýchlo a do posledného detailu zoznámite.

Čo je vegetačná strecha a prečo ju potrebujete

Moderné zelené a vegetačné strechy sú akýmsi pokračovaním samotnej konštrukcie strechy. V podstate ide o strešnú záhradu a vybavenie tohto často nevyužitého priestoru rôznymi druhmi vegetácie. Teda určitými druhmi kvetov, okrasných tráv, kríkov a stromov, v obklopení ktorých sa môžete aj na streche alebo terase svojho bytu či domu cítiť ako v rozprávke.

Samozrejme, technológia strešných záhrad nie je žiadna novinka. Škandinávske a južné krajiny po celom svete používajú tento unikátny a premyslený systém nielen na okrasu, ale aj zabezpečenie tepelnej izolácie budovy už celé roky.

Ekologizácia striech, pod ktorých čoraz väčší záujem sa podpisujú aj negatívne zmeny klímy, sa však stáva osvedčenou praxou už aj v mnohých európskych krajinách. Viac ako 13 miliónov vegetačných striech nájdete napríklad v Nemecku.

Vo Švajčiarsku ich neprítomnosť znamená pre budovu osobitnú vyššiu daň a podobne aj v Japonsku sú budovy s vegetačnými strechami podporované nižšími daňami. Environmentálne výhody, kam nespadá len zníženie skleníkových plynov, sú dnes hlavným dôvodom ich rozmachu.

Ako si ju môžete vytvoriť aj u vás doma?

Ako sme si spomínali, vegetačné strechy sú pokračovaním a zároveň súčasťou konštrukcie strechy. Pri ich vytváraní však treba splniť určité podmienky, pretože nielen moderný nábytok do záhrady, ale aj nasledujúce štruktúry sú jej základom:

  • Film, ktorý zabezpečuje tesnosť a obsahuje látky zabraňujúce prerastaniu koreňového systému;
  • Odtokové vrstvy a izolácie;
  • Kultúry a rastlinné substráty.

Samozrejme, závisí tiež od toho, aký typ vegetačnej záhrady a k nej moderný paraván si vyberiete. Vo všeobecnosti sú to dve možnosti. Prvou je extenzívna vegetačná strecha s nízkou nosnosťou od 80 do 150 kg/m2, ktoré si vyžadujú minimálnu údržbu.

Alebo si môžete vybrať intenzívne vegetačné strechys vyššou nosnosťou od 150 do 2000 kg/m2, kde ide o celoplošné alebo lokálne ozelenenie s použitím hrubších vrstiev vegetačného substrátu.

Výhody, ktoré vám vegetačné strechy prinesú

Tých je samozrejme veľmi veľa. Znižujú spotrebu energie potrebnú na vykurovanie alebo chladenie budov a súčasne znižujú emisie už spomínaných skleníkových plynov.

S rovnako veľkým úspechom zadržiavajú dažďovú vodu a pomáhajú čistiť vzduch, pretože vysadené rastliny viažu na seba až 0,2 kg/m² vzdušných nečistôt. Rozhodne to bude prospešné nielen pre vašu psychickú pohodu a budovu, ale aj peňaženku. puste do dažďových odkvapov sú predsa vďaka vegetačným strechám znížené až o 50 %.

Vegetačné strechy zvyšujú aj životnosť samotného strešného „filmu tým, že celú konštrukciu chránia pred UV žiarením a výraznými zmenami teplôt. Aj hluku budete mať v interiéri menej. Zvýšite požiarnu odolnosť strechy a samozrejme trhovú hodnotu budovy.

Tak to s nimi vyskúšajte a kúsok svojho malého raja si plnými dúškami a v bezpečí svojho domova aj na streche užívajte.

Zdroj obrázka 1: Aleksei Kochev / Shutterstock.com

Zdroj obrázka 2: josefkubes / Shutterstock.com

Zdroj obrázka 3: swissdrone / Shutterstock.com

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela