Krojovaný Anna bál: Počasie i zábava na výbornú

Rok sa s rokom snúbil a piešťanská tradícia znova potešila domácich i turistov. Predposledná júlová sobota totiž opäť patrila zábave, ktorá už roky nesie jedno z najkrajších slovenských mien. Krojovaný Anna bál sa pri príležitosti meninového dňa Aničiek uskutočnil v sobotu 24. júla.

(Autor: am)

Zábava sa tradične začala na Námestí slobody. Tento rok ju neohrozovali žiadne výkyvy počasia, a tak sa od začiatku do konca mohli folklórne súbory prezentovať v tom najlepšom svetle bez dažďa či búrok.

Podujatie uviedla organizátorka Zita Bruncková, ktorá privítala na drevenom pódiu aj zúčastnené skupiny. Predviedol sa folklórny súbor Drienka z Veľkého Zálužia, po nich upútali divákov variácie fujaristov Paľka Tomka a Jána Pavla. Nechýbali ani Gajdošskí trogári z Veľkého Zálužia, folkloristi Tomkovci a Sojkovci zo Zemplína a tiež FS Lingov z Košíc. Tí potešili návštevníkov piesňou, ktorej textom vyjadrili radosť z účinkovania na Anna bále v Piešťanoch.

Potom, čo sa jednotlivé súbory predviedli, vydali sa všetci zúčastnení v sprievode mestom. Za hry akordeónov a spevu celého davu sa presúvali z Námestia slobody najprv na Winterovu ulicu, kde si zatancovali v kruhu i s okoloidúcimi. Turisti neváhali okamžite nakrúcať tance a spevy do mobilov a nadšene ukazovali slovenské tradície aj svojim deťom.

Po tancoch na pešej zóne sa sprievod posunul k „skákajúcej“ fontáne Príbeh prameňov, kde si „strihol“ ešte jedno krátke tanečné kolo. Z tohto miesta sa folkloristi spolu s davom presunuli ku Kúpeľnej dvorane, kde program pokračoval priamo na terase. Pripravení už tam čakali muzikanti z Lekárovci band, ktorí robili hudobný sprievod počas tanečných kôl.

Krátkym príhovorom a prípitkom otvorili Krojovaný Anna bál 2021 predsedníčka občianskeho združenia Cesta pomoci Piešťany Zita Bruncková spolu s Jarmilou Hošovou a Magdalénou Čellárovou. Nezabudli, samozrejme, ani zagratulovať k pondelkovým meninám všetkých Aničkám. Po prípitku už nasledovali tanečné kolá, striedané prezentáciou súborov, pričom na konci programu dostali možnosť aj návštevníci zaspievať si piesne, zatancovať rôzne tance alebo zahrať na hudobných nástrojoch. Nasledovala tombola a zábava na ľudovú nôtu.

Cieľom usporiadateľov Anna bálu je zachovanie tradičného kultúrneho podujatia, ktoré sa v kúpeľnom meste organizuje po mnohé roky. Jeho organizovaním sa upevňuje úcta k ľudovým krojom, starodávnym hudobným nástrojom, zvykom a tradíciám.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila