Vzniku priemyselného parku v Bašovciach už piešťanskí poslanci nebránia

Zmeny územného plánu mesta Piešťany v prospech vzniku priemyselného parku v Bašovciach poslanci na tretí pokus investora schválili. Zabezpečil to najmä fakt, že tentoraz požiadavka na prepojenie parku cestnou komunikáciou nesmeruje po Orviskej ceste do obývaných zón kúpeľného mesta, ale bude sa pripájať na výpadovku z Piešťan na Hornú Stredu v mieste, kde pred časom vznikla križovatka s priemyselným objektom Porsche Werzkzeugbau. Za takúto zmenu územného plánu hlasovali kladne všetci prítomní poslanci na júlovom mestskom zastupiteľstve.

Prístupová cesta k Priemyselnému parku Bašovce sa má začínať na križovatke pripájajúcej areál Porsche. (Autor: MsU Piešťany)

Územné rozhodnutie na stavbu „Priemyselný park Bašovce“ môže investor získať až po zosúladení prístupovej komunikácie k parku s Územným plánom mesta Piešťany. Dva roky po sebe sa o takéto zosúladenie investor pokúšal v piešťanskom zastupiteľstve neúspešne. Jeho zámer vždy stroskotal na odborných poslaneckých komisiách a poslancoch, a to najmä z dôvodu, že prepojenie priemyselného parku investor plánoval od Orviskej cesty na diaľnicu cez Kláštorskú, prípadne Jánošíkovu ulicu na Žilinskú cestu a ďalej na výjazd na diaľnicu pri Hornej Strede. Druhá možnosť bola jazda kamiónov Obchodnou či Priemyselnou ulicou na Vrbovskú cestu a odtiaľ na piešťanský výjazd na diaľnicu.

Žiadosť o zosúladenie územného plánu s investičným zámerom vybudovania priemyselného parku mieril do zastupiteľstva opäť, tentoraz sa však pripojenie na diaľnicu z pohľadu investora zásadne zmenilo.

Novonavrhovaná komunikácia smeruje z areálu plánovaného priemyselného parku Bašovce popri železničnej trati po časti poľnohospodárskej pôdy v lokalite Za Rakytím a zvedená je podjazdom popod železnicu na cestu prvej triedy z Piešťan do Hornej Stredy do križovatky pripájajúcej areál Porsche.

Investor v katastri obce Bašovce za diaľnicou plánuje vybudovať priemyselný park so štyrmi výrobnými halami určenými pre strojárenskú výrobu, ľahký priemysel a logistiku. Každá z hál bude disponovať plochou viac ako 8000 metrov štvorcových, po ich obsadení nájomcami by v nich malo vzniknúť okolo 200 pracovných miest. Vyplýva to zo zverejneného zámeru vypracovaného podľa zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie.

Náklady na výstavbu investor odhaduje na 17 miliónov eur. Hlavným benefitom pre budúcich nájomcov má byť umiestnenie plánovaného priemyselného parku po pravej strane diaľnice D1 medzi Piešťanmi a Hornou Stredou.

Dotknuté územie s rozlohou viac ako 22 hektárov leží navyše v blízkosti letiska a Trenčianskeho kraja, kde rozvíja svoje aktivity koncern Porsche Werzkzeugbau. Lokalita mimo zastavaného územia je podľa územného plánu obce Bašovce určená na výrobnú a technickú vybavenosť. Zámer vybudovania priemyselného parku je v súlade s jej územným plánom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav