Umenie v parku inšpirované kúpeľným mestom

Výstava Umenie v parku zažíva svoj desiaty ročník. V rámci neho je v Zrkadlovej sieni Domu umenia Piešťany predstavený výber obrazov z Medzinárodných maliarskych sympózií v Moravanoch nad Váhom inšpirovaných Piešťanmi a ich najbližším okolím – ľuďmi, prírodou a krajinou. Obrazy vznikli v období rokov 1971 až 2000.

Kolonádový most pohľadom Eberharda Buscha z Nemecka. (Autor: am)

Riaditeľ Balneologického múzea Imricha Wintera v Piešťanoch, Vladimír Krupa, uviedol, že vystavené diela boli inšpirované mestom, jeho atmosférou, architektúrou a pravdaže kúpeľmi a liečivými prameňmi: „Krajinu v okolí Piešťan zachytili na svojich obrazoch Andrej Doboš, Ján Grimm a komorné dielko s nádherným pohľadom na Obtokové rameno Váhu je od Vladimíra Kiriloviča Gomonova.“ Na obrazoch sa nachádza aj Kolonádový most v podaní Nemca Eberharda Buscha a bulharského maliara Dilo Gerbov Dolova. Ataballiho Kičikulieva zaujala majestátna rieka Váh, piešťanské mosty a nábrežia, Kúpeľný ostrov, Vila Löger zasa Nadira Abdurachmanova.

V zrkadlovej sieni je inštalovaných aj niekoľko ďalších obrazov zahraničných i slovenských autorov. Uvidíte nielen piešťanské scenérie, ale aj tému bicyklistov či diela Včelí plást a List Justíne. Výstavu dopĺňa malý súbor plastík sochárov Jána Ťapáka a Pavla Schultza a súbor veľkorozmerných historických fotografií Piešťan, na ktorých je zachytená atmosféra mesta v prvej polovici 20. storočia.

Výstava je prístupná do 13. augusta každý deň okrem pondelka. Podujatie je príspevkom k letnej sezóne Piešťan a tiež k prehliadke architektonického skvostu zosnulého architekta Ferdinanda Milučkého.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava