Bylinkárka radí: Čakanka má protizápalové účinky

  • Bylinkárka radí
  • 26. júla 2021, 09:49

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví čakanku obyčajnú.

(Autor: sk.wikipedia.org - Agnieszka Kwiecień)

Čakanke obyčajnej (Cichorium intybus) sa ľudovo hovorí cigória. Je to mrazuvzdorná trvalka vysoká aj 130 centimetrov. Má silne rozkonárenú byľ, na každej sú dva až tri kvietky, ktoré stále nanovo dokvitajú, čiže kvitne od skorej jari do jesene. Listy sú stredne zelené, oválne, hrubo zúbkaté, s drobnými chĺpkami na rube. Listeň je hrubo zúbkovaný. Kvety majú krásnu sýtomodrú farbu, ale môžu byť ružové a biele. Koreň je žltkasto-biely a vretenovitý.

Rastie od nížin až po horský stupeň na lúkach, okolo ciest a na rumoviskách. Celá rastlina je liečivá. Čakanku poznali už starovekí Egypťania ako liečivú bylinu a zeleninu. V napoleonskom období sa pražený čakankový koreň začal používať ako náhrada kávy. Listy majú horkastú chuť, tie používam do šalátov. Kvety sú jedlé, dávam ich do šalátov, polievok, ryže. V minulosti sa čakanka považovala za magickú bylinku, ktorá vraj dávala krásu a šťastie.

Čakanka obyčajná obsahuje cholín, silicu, živicu, triesloviny, cihorín a mnoho ďalších látok, ktoré sú prospešné pre naše zdravie. Čistí krv, pečeň, slezinu a obličky. Pri otravách pečene pôsobí ako protijed, z organizmu vyplavuje prebytočnú žlč. Zlepšuje chuť do jedla. Koreň používam proti parazitom a hlístam. Hlísty sú častá príčina brušných ťažkostí, vyvolávajú celú škálu ťažkostí a porúch, ktoré môžu byť aj životu nebezpečné. Preto odporúčam liečbu u lekára, hlavne pri pásomniciach.

Čakanku obyčajnú používam pri zápale močových ciest, pri obličkových kameňoch, ochorení obličiek, ochorení tráviaceho a dýchacieho systému, pri bercových vredoch, ochorení rohovky, ochorení pečene, žlčníka a žlčových ciest, pri ochorení kože, vlasov. Bylinka má protizápalové účinky. Predmetom zberu je koreň, list a kvet.

Upozornenie: Neodporúčam tehotným ženám!

Čaj proti hlístam

Potrebujeme: 50 g koreňa čakanky obyčajnej, 10 g paliny, 20 g vňate čakanky, 10 g pamajoránu, 10 g ľubovníka bodkovaného, 10 g žemežlče

Postup: Bylinky dobre premiešame. 1 ČL tejto zmesi dáme do 3 dl studenej vody, na sporáku necháme prejsť varom, odstavíme, lúhujeme 10 minút a precedíme. Polovicu čaju pijeme ráno nalačno a druhú polovicu večer pred spaním. Čaj je horkej chuti.

Naparovanie konečníka

Postup: Tri strúčiky cesnaku povaríme v 3 dl mlieka, vylejeme do nádoby a dvakrát do týždňa si naparíme pred spaním konečník. Pozor, neobariť sa!

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava