Parlament schválil novelu zákona zvýhodňujúcu očkovaných

Parlament schválil novelu zákona zvýhodňujúcu očkovaných. Poslanci v nedeľu v skrátenom legislatívnom konaní odsúhlasili novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Novela zákona umožní využitie tzv. digitálnych očkovacích preukazov (GreenPassov). Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR dá možnosť zohľadniť GreenPassy, resp. zaočkovanie, prekonanie ochorenia COVID-19 alebo absolvovanie negatívneho testovania pri tvorbe protipandemických opatrení. Za novelu zákona hlasovalo 77 poslancov, proti bolo 55 zákonodarcov, žiadny poslanec sa hlasovania nezdržal.

(Autor: NR SR)

Zohľadnenie očkovania pri povolení využívania istých služieb aj počas pandémie musí byť podľa Ministerstva zdravotníctva SR upravené primárne zákonom, a to aspoň vo všeobecnej rovine. Bez zákonného splnomocnenia pri súčasnej zákonnej úprave totiž ÚVZ SR nesmie vydať takúto vyhlášku zohľadňujúcu očkovanie ako „priepustku“ k službám.

Po novom budú môcť zaočkovaní ľudia, tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 a negatívne otestovaní ľudia po preukázaní sa GreenPassom využívať „naplno“ služby prevádzkovateľov, ktoré budú inak v rámci protipandemických opatrení všeobecne obmedzené. Pôjde o služby, ktoré sú rizikové, teda kde sa zhromažďujú ľudia a riziko šírenia nákazy ochorením COVID-19 je väčšie. Ide napríklad o hromadné podujatia a prevádzky, kde sa zhromažďujú ľudia a podávajú sa pokrmy a nápoje.

Zákonná možnosť prijať opatrenia „zvýhodňujúce“ očkovaných musí byť podľa ministerstva zdravotníctva postavená na dočasnosti prijímaných zvýhodňujúcich opatrení. „V tomto smere ide o čas, pokým sa z epidemiologického hľadiska spoločnosť nepremorí, kým neustúpi pandémia, kým nebude zaočkovaná kritická skupina,“ uviedlo ministerstvo.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila