Eseročka alebo živnosť? Dnes vybavíte všetko jednoducho a lacno

  • Inzercia
  • 22. júla 2021, 21:28

Na začiatku každého podnikania sa musíte rozhodnúť, či si založíte živnosť alebo eseročku. Každá z týchto dvoch možností má svoje výhody a každá je určená pre iné spôsoby podnikania.

Zdroj obrázka: marvent / Shutterstock.com

Právne aj administratívne jednoduchšou je, samozrejme, živnosť. Zakladajú si ju najmä začínajúci podnikatelia na rozbeh svojich činností, ľudia pracujúci na voľnej nohe, ale často je aj bežnou formou pracovného úväzku v malých a stredných firmách. Založiť si živnosť je lacné, rýchle a najmä v prípade voľnej živnosti aj byrokraticky jednoduché.

Založenie s. r. o. je už o niečo zásadnejší krok vo vašom podnikaní. Na eseročku môžete prejsť aj zo živnosti, keď rozširujete svoje podnikateľské činnosti alebo jednoducho potrebujete inú právnu formu.

Okrem toho, že je proces založenia spoločnosti s ručením obmedzeným oveľa komplikovanejší a časovo náročnejší, aj poplatky sú neporovnateľne vyššie ako v prípade živnosti. Ak pôjdete bežnou cestou, iba zápis do obchodného registra vás vyjde na 300 eur. Ušetriť môžete, ak si zvolíte online zápis s. r. o., ale stále si to vyžaduje veľa času, energie a v súvislosti s naháňaním rôznych potvrdení i ďalšie poplatky.

Stále viac podnikateľov, ktorí si vážia svoj čas a peniaze, preto využíva služby externých spoločností. Tie za vás vybavia všetko potrebné a vám stačí v pár krokoch vyplniť formuláre alebo podpísať dokumenty. Za mimoriadne výhodnú cenu, ktorá vám v konečnom dôsledku ušetrí aj ďalšie peniaze, neprídete o váš čas a môžete sa pokojne venovať svojej práci alebo oddychu.

V dnešnej dobe, keď firmy vznikajú často “na zelenej lúke” zo dňa na deň, je lacné a rýchle riešenie presne to, čo ocení každý začínajúci podnikateľ. Zvyknúť si na poplatky a administratívnu záťaž totiž spočiatku nemusí byť jednoduché.

Mimochodom, vedeli ste, že Slováci pri zakladaní firiem najčastejšie vstupujú do podnikania s najnižším možným vstupným kapitálom? Väčšina začínajúcich podnikateľov na začiatku nepresiahne sumu 5000 eur, ktorá je minimálnym imaním na zápis od obchodného registra.

Zdroj obrázka:

marvent / Shutterstock.com

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava