V Trnave vzniknú s podporou eurofondov až dve kultúrno-kreatívne centrá

  • Kultúra a spoločnosť / Kraj / Spravodajstvo / Región
  • 20. júla 2021, 13:28

Za projektom kultúrno-kreatívneho centra na Hlavnej ulici je Trnavský samosprávny kraj, nenávratný finančný príspevok pre svoje centrum získala aj Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

(Autor: trnava-vuc.sk)

Ministerstvu kultúry sa podľa ministerky Natálie Milanovej podarilo „rozhýbať“ predtým nezvládnutú výzvu na budovanie kreatívnych centier. V závere minulého roka bolo zazmluvnených sedem projektov na vytvorenie kultúrno-kreatívnych centier za 74,3 milióna eur. V tomto roku pribudli ešte ďalšie tri projekty a celková čiastka peňazí určená na ne narástla na 83 miliónov eur. Milanová to povedala po prehliadke priestorov budúceho kultúrno-kreatívneho centra v Trnave. Trnavský samosprávny kraj už má podpísanú zmluvu so stavebnou spoločnosťou, ktorá meštiansky dom na Hlavnej ulici kompletne obnoví. Práce majú začať už v auguste, dokončenie je naplánované na december 2022. Svoje poslanie má centrum začať plniť v roku 2023.

V Trnave vznikne s podporou rezortu kultúry aj ďalšie kreatívne centrum, ktoré pripravuje Univerzita sv. Cyrila a Metoda. Zmluvu o poskytnutí nenávratného finančného príspevku dnes podpísala štátna tajomníčka ministerstva kultúry Zuzana Kumanová. „Toho priestoru pre kreatívne talenty je ešte stále málo. Pre nás je dôležité, aby bolo takýchto centier čo najviac,“ povedala ministerka Milanová. Dve kreatívne centrá v jednom meste by sa podľa nej mali skôr dopĺňať, nie si konkurovať. Trnavský župan Jozef Viskupič v tejto súvislosti povedal, že v kraji existujú aj ďalšie kreatívne centrá, ktoré však vznikli bez podpory z eurofondov.

Súčasťou kreatívneho centra Trnavského samosprávneho kraja budú umelecké ateliéry, profesionálne grafické štúdiá, dielne na prácu s drevom, kovom, ale aj hudobné skúšobne, priestory pre koncerty a na stretávanie sa. Jeho sídlom bude meštiansky dom na Hlavnej 17 v Trnave , ktorý je zapísaný v zozname národných kultúrnych pamiatok, s kultúrou je spájaný celé desaťročia. Dlhé roky tam bolo známe kníhkupectvo a ďalšie prevádzky, v dvorovej časti sídlila Správa kultúrnych a športových zariadení mesta Trnava, ale aj viaceré politické strany.

Zdroj: SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela