Ožila storočná tradícia živého šachu

Na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch si v sobotu zahral šachovú partiu aj so živými figúrkami niekdajší špičkový svetový tenista Karol Kučera, ktorý i šachovú hru poňal tenisovo a po množstve figúrkových výmien aj toto pre neho netradičné súperenie dotiahol do víťazného konca.

Pred vyše sto rokmi sa začala éra živých šachov v Piešťanoch za účasti šachových veľmajstrov. Cez víkend to bolo vyvrcholenie šachových majstrovstiev Slovenska. (Autor: red)

V minulosti patrili šachové turnaje v kúpeľných mestách medzi obľúbené a vyhľadávané podujatia. Práve v Piešťanoch sa k nim viaže viac ako storočná tradícia, ktorá sa po dlhej odmlke vrátila medzi návštevníkov i miestnych obyvateľov. Tí si mohli unikátny zážitok z podujatia Živý šach vychutnať v sobotu 17. júla, a to hneď dvakrát.

Prvýkrát o 14. hodine pred kinom Fontána, druhýkrát bolo možné vidieť Živý šach o 19. hodine pod stĺporadím hotela Esplanade Palace. O dramatizáciu šachu na nadrozmernej šachovnici podľa ťahov šachových hráčov sa postarala skupina historického šermu Hector z Trnavy.

Niekdajší špičkový tenista Karol Kučera (vpravo) poňal partiu šachu tenisovo, charakterizovalo ju množstvo výmien figúrok.

Podujatie nepriamo nadviazalo na šachovú minulosť Piešťan, kde sa v roku 1912 na prvom turnaji tohto druhu zúčastnilo osemnásť hráčov a víťazom sa stal Gejza Maróczy. Na turnaji sa stretlo niekoľko významných šachistov svojej doby na čele s Akibom Rubinsteinom.

O dramatizáciu šachu na nadrozmernej šachovnici sa postarala skupina historických šermiarov.

Mária Michalčíková, podpredsedníčka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany, dopĺňa: „Zaujímavým momentom bolo, že v sále, kde sa hra konala, vraj bolo neprimerane teplo a zlý vzduch, no napriek tomu získala jedna z partií Cenu za krásu. Sťažené podmienky teda turnaju na kvalite a štýle zjavne neuberali. Štrnásti hráči boli navyše bohato odmenení cenami od vtedajšieho riaditeľa kúpeľov Ľudovíta Wintera. Medzi najhodnotnejšími cenami bol dokonca automobil!“

Nemenej významný bol nasledujúci turnaj, organizovaný až o desať rokov neskôr, teda v roku 1922. Pauzu šachistom vnútilo rozpútanie prvej svetovej vojny. Brayerovho memoriálu sa v tom čase zúčastnilo devätnásť šachistov. Následne pripomenul šachové tradície v Piešťanoch aj Šachový vlak, ktorý sa vydal na cestu 12. októbra 2012 z Prahy a putoval cez Drážďany, Piešťany a Viedeň späť do Prahy. Šach si zahralo 46 hráčov z desiatich krajín, boli medzi nimi amatéri i významní hráči.

Výhodou týchto historických turnajov bolo, že šachisti si mohli jednak zasúťažiť a súčasne vďaka kúpeľnému prostrediu i liečiť svoje choroby a regenerovať sily.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel