Artrooms 3: Aká je budúcnosť kolesa?

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 18. júla 2021, 00:01

Aká je budúcnosť kolesa, sa dozviete na treťom ročníku medzinárodnej umeleckej výstavy Artrooms Moravany 3, ktorá prináša do priestorov kaštieľa v Moravanoch nad Váhom diela vyše tridsiatich súčasných vizuálnych umelcov a umelkýň domácej i zahraničnej výtvarnej scény.

Otvorenie Artrooms Moravany 3 s podtitulom Budúcnosť kolesa, ktorá prezentuje radosť z nemotorizovaného pohybu. Performancia Martina Zeta a Petra Kalmusa (vpravo). (Autor: Juraj Sedlák/Kata Sedlak )

Ak prídete na výstavu bicyklom alebo nebodaj najčistejším spôsobom dopravy, a to pešo, ako jedna z vystavujúcich umelkýň z Českej republiky, budete pri odchode z kaštieľa pociťovať radosť. Artrooms 3 sú totiž oslavou najmä nemotorizovaného pohybu a koleso ako prostriedok premiestňovania sa je tu vystavené reálnym i nereálnym víziám. Témou výstavy je totiž udržateľná osobná mobilita.

Háčkovaný automobil Škoda Octavia v mierke 1:1 od českej autorky Jirky Havlíškovej.

Názov výstavy Budúcnosť kolesa humorne odkazuje k ďalšiemu vývoju ľudskej mobility, ktorá podľa súčasných poznatkov musí byť nasmerovaná ekologicky. Aj preto treba túto kolektívnu snahu a umelecké vyjadrenia vidieť na vlastné oči. Za zhliadnutie stojí aj samotný renesančný kaštieľ, ktorý v rukách nových majiteľov od výstavy k výstave ožíva a očividne sa mení k lepšiemu.

Slov Motors od Ota Hudeca, fiktívny model nového slovenského vozidla – lietajúceho koberca.

Lietajúci koberec Slov Motors

V komnatách kaštieľa a v jeho krásnom anglickom parku máte možnosť vidieť napríklad lietajúci bicykel, skamenené auto, vozidlo pre planétu Mars, ropný vrt, auto z čipky, lietajúci koberec s názvom Slov Motors, strom s nohami, skejt pre obra alebo bicykle v rozličných formách a funkciách. Študentský život vám dozaista pripomenú netradične nainštalované dvere z dôverne známeho autobusu typu Ikarus mestskej hromadnej dopravy. Ale nechceme prezrádzať všetko, čo vás čaká, len azda odporučiť čítať si aj sprievodné texty k dielam, ktoré mnohé objasnia a dajú do kontextu s vašou osobnou mobilitou.

Bicykel na ľad od Zdeňka Ruffera.

„Som nadšený úrovňou a výberom umelcov, ktorí sa svojou tvorbou tentoraz reálne dotknú návštevníkov, lebo téma ekologickej dopravy sa týka každého a každý sa s ňou dokáže stotožniť,” prezradil nám majiteľ renesančného kaštieľa Róbert Vydra, ktorý sa ho snaží zachrániť a zasvätiť umeniu, tak ako to bolo kedysi, keď v 70. rokoch minulého storočia slúžil ako domov slovenských výtvarných umelcov. Kaštieľ zachránil v hodine dvanástej a stále akoby mu mnohí neverili, že to robí úprimne a nezištne.

Božský skejt od Jiřího Černického.

Výstava potrvá do 19. septembra

Aká je budúcnosť súčasnej osobnej dopravy? Ľudské telo je vďaka evolúcii principiálne prispôsobené pomalému pohybu prostredníctvom vlastnej sily, ale modernizácia a motorizované mobilita všetko zmenila. Dnes sú mnohé formy dopravy dlhodobo neudržateľné. Príďte sa do Moravian zamyslieť nad budúcnosťou kolesa, ktoré chcete pri premiestňovaní sa využívať. Výstava potrvá do 19. septembra. Novinkou kaštieľa je aj ponuka romantických raňajok vo dvojici na terase jednej z komnát s výhľadom na park a levanduľové pole.

Výstavu Artrooms 3 a dielo Ivety Tomanovej si prišiel pozrieť aj známy kórejský herec Ryoo.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela