Adventura je dobrodružstvo v knižnici

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 16. júla 2021, 00:01

Mestská knižnica v Piešťanoch sa zmenila na palubu lode z inscenácie Adventura Humana alebo ozubené koleso času z predstavenia Myška nie je líška. Ide o výstavu absolventiek Katedry bábkarskej tvorby Divadelnej fakulty Vysokej školy múzických umení v Bratislave, Martiny Fintorovej a Martiny Piatkovej.

Ilustrácie Martiny Piatkovej, ktorá v knižnici vystavuje aj drôtené sochy. (Autor: Mestská knižnica mesta Piešťany)

Obe autorky sú tiež súčasťou umeleckého súboru Bratislavského bábkového divadla, kde v umeleckých dielňach tvoria výpravy k bábkovým inscenáciám. Na výstave vám odhalia zákulisie tejto dobrodružnej tvorby, ktorú na javisku bežne neuvidíte.

Martina Fintorová spolupracuje s mnohými bábkovými i činohernými divadlami na Slovensku, ale aj v zahraničí (Bábkové divadlo Žilina, Bialostocki Teatr Lalek Poľsko, Theater Piccolo Nemecko, Divadlo J. G. Tajovského Zvolen, Mestské divadlo Žilina, Divadlo Jonáša Záborského Prešov, Slovenské komorné divadlo Martin…). Za svoju divadelnú tvorbu získala mnohé významné ocenenia: cena za najlepšiu scénografiu na Medzinárodnom festivale pre deti Subotica, Srbsko, cena na festivale Zlatá magnólia v čínskom Šanghaji, cena za tvorbu bábok udelená medzinárodnou porotou na festivale PIF v chorvátskom Záhrebe, cena na Medzinárodnom festivale bábkových divadiel v Toruni, Poľsko… Jej diela boli súčasťou výstav doma i v zahraničí.

Ozubené koleso času od bábkarskej scénografky Martiny Fintorovej.

Martina Piatková prezentuje svoju kreativitu tiež v ilustráciách, drôtených sochách a šperkoch. Absolvovala drotársky kurz v ÚĽUVe pod vedením drotára a pedagóga Ladislava Jurovatého ml. Svoje diela vytvorené z drôtu vystavovala v Galerii Ratusz v Strumieńu, Poľsko, v Národnopisnom múzeu Plzeňska či v rámci výstavy Drôty made in Slovakia v Dabrowej Gornici. Jej výrobky sa ocitli v bratislavskom Primaciálnom paláci, v múzeách, na výstavách v Bytči, Žiline alebo Trenčíne.

Výstava pozostáva z bábok, scénických objektov, drôtených sôch či ilustrácií, ktoré sú autorskými dielami scénografiek. Poteší vás napríklad drôtený klaun, delfín alebo rôzne farebné obrázky. Nechýbajú ani fotografie či videá z predstavení. Výstavu nájdete v oddelení pre dospelých čitateľov do 17. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj