Pieskoviská v kúpeľnom meste v testoch hygienikov obstáli

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trnave testoval detské pieskoviská. V Piešťanoch otestoval štyri, pričom všetky vyšli s pozitívnym hodnotením.

Aj piesok na detskom ihrisku Žihadielko v testoch vyhovel. (Autor: am)

Regionálni hygienici neodoberajú len vzorky vôd, v ktorých sa ľudia zvyknú kúpať, ale dbajú i na to, aby sa deti hrali v zdravotne vyhovujúcich podmienkach. Tento rok opäť vykonali v júni kontrolu na pieskoviskách. „Súčasťou kontroly kvality piesku bol odber vzoriek na laboratórne vyšetrenie vybraných indikátorov mikrobiologického a parazitárneho znečistenia. Spolu bolo odobratých desať vzoriek piesku, z toho päť z pieskovísk pri materských školách a päť z verejných pieskovísk v mestách Trnava, Hlohovec, Piešťany,“ uvádza trnavský regionálny zdravotnícky úrad.

V Piešťanoch odoberali vzorky z oboch pieskovísk v areáli Materskej školy 8. mája, tiež testovali piesok na Žihadielku a na ihrisku v mestskom parku. Všetky štyri testované vzorky hygienici označili ako vyhovujúce.

Spomedzi vzoriek, ktoré odobrali v Trnave, našli dve pieskoviská, kde bol stav nevyhovujúci. Vzorka z pieskoviska Kamenný mlyn, Koliba a vzorka z pieskoviska Kalokagatia na Dolných Baštách boli nevyhovujúce pre prekročenie najvyššieho prípustného množstva termotolerantných koliformných baktérií a fekálnych streptokokov, ktoré môžu byť zdrojom infekcií, nevoľností, ale aj dlhodobých zdravotných problémov. Ich prenášačom sú väčšinou túlavé zvieratá. Správca musel piesok vymeniť.

Regionálny úrad pravidelne vykonáva ešte druhú kontrolu, a to až koncom leta, resp. začiatkom jesene.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava