Výmena pochôdzneho povrchu lávky potrvá tri dni

Na minulotýždňovom zasadnutí mestského zastupiteľstva informoval poslancov piešťanský primátor Peter Jančovič aj o stave reklamácie povrchu lávky pre peších a cyklistov vedúcej popri Krajinskom moste. Podľa jeho slov reklamáciu subdodávateľ povrchu lávky uznal, výmena sa uskutoční po prázdninách a z toho dôvodu bude lávka tri dni uzatvorená.

Kompozitný povrch sa po spustení do prevádzky začal odlupovať. (Autor: Juraj Sedlák)

Odlupovanie pochôdzneho povrchu lávky sa prejavilo len pár týždňov po jej odovzdaní do užívania potom, ako prešla rozsiahlou rekonštrukciou. Mesto túto skutočnosť reklamovalo u realizátora rekonštrukcie – firmy Lumiza. „Po rokovaniach Lumizy s dodávateľom a výrobcom kompozitných dosiek sa podarilo uplatniť reklamáciu na celkovú dodávku a budú vymenené kompozitné dosky v stopercentnom rozsahu plochy lávky za nové v priebehu septembra 2021,“ informovala nás pred časom Lumiza, ktorá lávku opravovala. Celkovo ide o výmenu povrchu 520 metrov štvorcových kompozitných panelov.

Lávku mesto uzavrelo 28. novembra 2019 na základe odporúčania statika pre jej havarijný stav. V lete v roku 2020 sa začala rekonštrukcia. Lávku slávnostne otvorili 26. marca 2021. Samotná oprava trvala osem mesiacov, zatvorená bola 16 mesiacov. Pôvodne vysúťažená cena rekonštrukcie bola 608-tisíc eur, ale na základe troch dodatkov k zmluve sa vyšplhala na konečných 721-tisíc eur. Mestu na ňu prispeli Trnavský samosprávny kraj (200-tisíc eur), Trnavská vodárenská spoločnosť (200-tisíc eur), Slovenský plynárenský priemysel (50-tisíc eur) a Slovak Telekom (50-tisíc eur).

S výberom pochôdzneho povrchu lávky to bolo od začiatku rekonštrukcie problematické. Ešte na jeseň minulého roka bola lávka sčasti pokrytá asfaltovým povrchom, ten však k podkladu nepriľnul a prvé mrazy asfalt vyduli. Následne došlo k odstráneniu asfaltu a náhrade kompozitom. No ani ten dlho nevydržal v neporušenom stave, a tak sa povrch lávky bude riešiť už tretíkrát.  

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav