V piešťanskom vakcinačnom centre zaočkovali už viac ako 40-tisíc záujemcov

Piešťanské vakcinačné centrum v Spoločenskom centre na Kúpeľnom ostrove je v prevádzke už od 14. mája. Odvtedy (do piatka 9. júla) podali 40 788 dávok vakcíny proti covidu od konzorcia Pfizer/BioNTech a 1353 dávok ruskej vakcíny Sputnik V. Zriaďovateľom vakcinačného centra je Trnavský samosprávny kraj, priestory a zázemie poskytujú kúpele, o regulovanie dopravy a zabezpečenie poriadku sa stará mestská polícia.

Veľkokapacitné centrum v Piešťanoch sa na nedostatok záujmu o očkovanie sťažovať nemôže. (Autor: pror)

Piešťanské veľkokapacitné centrum sme navštívili už tretíkrát. Najprv pri jeho otvorení v máji, keď sa pripojilo ako posledné ku krajským vakcinačným centrám dovtedy fungujúcim len v Trnave, Skalici a Dunajskej Strede. V prevádzke je vždy od štvrtka do nedele. Od začiatku v ňom očkujú vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNTech a od 13. júna ako jediné očkovacie stredisko v Trnavskom kraji počas víkendov aj Sputnikom V. Záujem o ruskú vakcínu je však vo verejnosti vyčerpaný – počas uplynulého víkendu očkovali posledné prvé dávky a podajú už len druhé dávky Sputniku V.

Bez brigádnikov a dobrovoľníkov by to jednoducho nešlo.

O hladký chod očkovacieho centra sa starajú zhruba tri desiatky dobrovoľníkov a brigádnikov a takmer rovnaký počet zdravotníkov, ktorí sa pri zabezpečení jeho prevádzky striedajú. Spolu so zabezpečovacím personálom a mestskými policajtmi je to takmer stovka pracovníkov. Organizačné zabezpečenie chodu prevádzky vakcinačného centra má na starosti Mária Mihalčíková spolu s Tatianou Nevolnou.

Mária Mihalčíková má na starosti organizáciu a chod vakcinačného centra.

Záujem o očkovanie proti koronavírusu neutícha a počas našich návštev sa obmenilo len vekové zloženie očkovaných. Pri jeho spustení do prevádzky sa očkovalo ešte podľa poradovníka na základe dátumov narodenia a medzi záujemcami figurovali prevažne staršie ročníky. Počas našej návštevy v minulom týždni už nechýbali ani tínedžeri v sprievode svojich rodičov. Je aj výsledkom toho, že očkovanie je bez nejakých zvláštnejších medicínskych opatrení spustené v bežných očkovacích centrách už pre záujemcov od 16 rokov. A keďže ide o zdravotnícky úkon do dovŕšenia dospelosti, musia byť pri očkovaní tínedžerov prítomní aj ich rodičia.

Mladšie ročníky a dobrá nálada – charakteristika toho, čo bolo možné vidieť minulý týždeň vo vakcinačnom centre.

„Mama je tu len preto, že zo zákona musí. Inak by som prišiel sám. Očkovali ma povinne ako malé dieťa, tak nevidím dôvod, aby som sa nedal zaočkovať aj teraz, keď je to treba a rozhodujem sa z vlastnej vôle. Strach z nežiaducich účinkov nemám a nemal by mať nikto. Dôverujem odborníkom,“ vysvetlil nám svoj postoj k očkovaniu Martin z Veľkých Kostolian.

V závere minulého týždňa z dôvodu uspokojenia záujmu o očkovanie Trnavský samosprávny kraj dokonca sprístupnil vakcíny aj bez registrácie cez online formulár NCZI. Za týmto účelom bolo len do vakcinačného centra v Piešťanoch dodaných 500 očkovacích látok naviac.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín