Vzniknú pilotné rodinné poradne, jedna bude aj v Trnave

  • Kraj
  • 13. júla 2021, 17:04

Rezort práce a sociálnych vecí pripravuje národný projekt s názvom Rodinné poradne – poradensko-psychologické služby pre jednotlivcov, páry a rodiny. Ten bude financovaný zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu v celkovej výške 3 111 381,29 eur.

pixabay.com

Začiatkom budúceho roka vzniknú pilotné rodinné poradne v Trnave, Nových Zámkoch, Žiline, Košiciach a v Humennom. Ako v tlačovej správe informovala hovorkyňa ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR SR) Michaela Slivková Kirňaková, tieto poradne bude môcť navštíviť každý, kto sa cíti nekomfortne v dôsledku osobnostného, sociálneho a spoločenského rozpoloženia. V poradni nájde kvalifikovanú odbornú pomoc prvého kontaktu. Miesta pre poradne vybrali na základe dostupných informácií z oblasti sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately či sociálnych služieb s dôrazom napríklad na nedostupnosť poskytovaných služieb, najvýraznejšie sociálno-patologické javy či veľkosť mesta.

Od poskytovania bezplatného odborného poradenstva sa očakáva zmiernenie napätia v rodinách, zlepšenie komunikácie v domácnostiach, ale aj predchádzanie negatívnym javom v rodinách. So spustením projektu rezort práce ráta v 3. štvrťroku tohto roka a jeho realizácia potrvá 28 mesiacov. Národný projekt bude financovaný zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu v celkovej výške 3 111 381,29 eur.

Odborné činnosti v rodinných poradniach budú poskytovať psychológovia, sociálni pracovníci, ale aj iní odborníci, a to za dodržania maximálnej anonymity a mlčanlivosti. Poradne budú fungovať nielen osobne, ale aj prostredníctvom telekomunikačných prostriedkov a v špecifických prípadoch aj v teréne. Vytvorenie rodinných poradní počíta nielen s materiálno-technickým vybavením, ale najmä s ich profesijným zabezpečením – odborní zamestnanci poradní budú vybraní na základe výberového konania, bude zabezpečené ich vzdelávanie a supervízia odborných činností.

Podľa online prieskumu Inštitútu pre výskum práce a rodiny, ktorý trval od polovice mája 2020 do konca júna 2020, zažilo zvýšené napätie v domácnosti až 41,7 percenta respondentov, zvýšenie konfliktov 26,9 percenta, a partnerské násilie 1,2 percenta. „Manželské a predmanželské poradne sme tu mali od roku 1971, no v roku 2005 všetky zanikli. Možno aj to je dôvod zvýšeného počtu rozvodov a vyhrotených rodičovských konfliktov. Žijeme v dobe poznačenej krízou a neistotou. Verím, že rodinné poradne sa stanú miestom, kde rodiny dostanú cenné rady aj úprimnú pomoc,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Prijímateľom národného projektu Rodinné poradne – poradensko-psychologické služby pre jednotlivcov, páry a rodiny bude Inštitút pre výskum práce a rodiny, ktorý je vedeckovýskumnou príspevkovou organizáciou MPSVR SR.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav