Bylinkárka radí: Mrlík namiesto vitamínu C

  • Bylinkárka radí / Kultúra a spoločnosť
  • 12. júla 2021, 00:02

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví mrlík dobrý.

Čerstvé listy mrlíka dobrého zvyšujú tvorbu materského mlieka. (Autor: cs.wikipedia.org - Jerzy Opioła)

Mrlík dobrý (Chenopodium bonus-henricus) je trváca bylinka vysoká 60 centimetrov. Stonka je nerozkonárená. Listy má dlho stopkaté, trojhranné, celistvo okrajové až plytko laločnaté. Kvietky sú drobunké, žlté a vyrastajú na konci byle ako mierne ovisnutý klas. Mrlík kvitne od júna do septembra.

V dnešnej dobe poznajú ľudia túto úžasnú liečivú bylinku skôr ako burinu. Jeho latinské pomenovanie je tak trochu zvláštne – dobrý Henricus pre chudobných ľudí v čase neúrody a hladomoru odporučil ako potravu mrlík dobrý, odtiaľ pochádza jeho pomenovanie. Rozprával mi o tejto legende môj už nežijúci bylinkový učiteľ Pavel Váňa. Bola to obživa pre tisíce ľudí. Používali ho do jedál, polievok, omáčok, šalátov, robili z neho kaše, dokonca ho pridávali aj do chleba.

Rastie v blízkosti ľudských príbytkov, na poliach, v záhradách. Obsahuje liečivé látky, hlavne veľké množstvo vitamínu C, vitamíny a množstvo minerálnych látok, organické kyseliny, saponíny, slizy, triesloviny, flavonoidy, histamín a soli železa.

Mrlík často používam pri nedostatku vitamínu C, anémii, stavoch vyčerpanosti, pri zápche, ale aj na liečenie zápalov slizníc. Čerstvé listy zvyšujú tvorbu materského mlieka. Zvonka sa používa vo forme obkladov či kúpeľov, pri hemoroidoch, pri nehojacich sa ranách, vyrážkach. Koreň sa používa pri psoriáze.

Upozornenie: Mrlík dobrý môžeme konzumovať zasurova. Nesmieme si ho zameniť s mrlíkom voňavým – Chenopodium ambrosioides, mrlík voňavý je jedovatý!

Čaj z listov mrlíka dobrého

Potrebujeme: 1 ČL čerstvých alebo sušených listov mrlíka dobrého, 3 l vody

Postup: Listy zalejeme vriacou vodou, lúhujeme 10 minút, precedíme a dvakrát denne užijeme po dobu jedného mesiaca. Čaj je vhodný pri nedostatku vitamínov, anémii, pri stavoch vyčerpanosti a na zvýšenie tvorby materského mlieka.

Odvar

Potrebujeme: 3 PL čerstvej alebo sušenej kvitnúcej vňate mrlíka dobrého, 1 l vody

Postup: Vňať povaríme vo vode na miernom ohni 30 minút, lúhujeme 30 minút, precedíme, odlejeme si 2,5 dl na vnútorné použitie a ostatné vlejeme do pripraveného kúpeľa. Vnútorne užitie je vhodné na tvorbu materského mlieka a zvonka pri nehojacich sa ranách, vyrážkach a pri hemoroidoch.

Kašovitý obklad z koreňa

Potrebujeme: 50 g čerstvého najemno nastrúhaného koreňa mrlíka dobrého, 1 PL kuchynského oleja

Postup: Na miernom ohni spolu zohrejeme čerstvý nastrúhaný koreň s olejom. Potrieme handričku a priložíme na postihnuté miesta psoriázou. Obklad previažeme a po polhodine odstránime obklad. Miesto opláchneme teplou vodou.

Nápoj z listov

Potrebujeme: 100 g čerstvých listov mrlíka dobrého, 2 dl vody

Postup: Do mixéra vhodíme čerstvé listy a prilejeme vodu. Všetko dobre rozmixujeme, môžeme použiť aj ručný mixér. Necháme štyri hodiny odstáť a užijeme raz denne. Nápoj je vhodný pri telesnej aj psychickej vyčerpanosti. 

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj