Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 11. júla 2021, 09:22

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, pri všetkej úcte celoročným aktivitám a ich významu je to predsa len letná sezóna, čo dáva nášmu mestu popularitu a charakter. Nielen v tradícii, ale aj v súčasnosti sú Piešťany cieľom záujmu viac v letných mesiacoch. Hoci hustotu podujatí obmedzujú pandemické opatrenia, mesto žije aj dnes v čulom letnom režime. Po viac než rok trvajúcom pôste sa napĺňa hlad po kultúre, dobrej hudbe, spoločenskom živote. K normálu to má ešte ďaleko, ale vďaka za každý nový džezový zážitok.


Jano Babič (Autor: red)

V meste fungujú niektorí stáli organizátori, obetaví a oddaní svojmu poslaniu, otvárajú sa nové scény, chystajú sa koncerty a festivaly. Potešila správa o oživení prírodného kina ako priestoru pre koncerty a kultúrne večery pre osemsto návštevníkov. Už budúcu sobotu sa tu objaví Ľubomír Gašpar Cimbal Project a Sisa Fehér & Spectrum Quartet a v priebehu prázdnin to bude Zuzana Mikulcová. V rámci festivalu Ženy v džeze to budú JazzDivas.

Hudobný klub La Musica sa nadychuje k plnej aktivite a okrem pravidelných pondelkových „jam sessions“ prídu v mesiaci júl a august atraktívne koncerty osobností ako Ján Hajnal a Hammond Quartet, Robo Opatovský, Peter Lipa, Adriena Bartošová, Jana Koubková a Ondřej Kabrna. Za zmienku stojí aktivita speváčky a promotérky Dášky Libiakovej, ktorá obnovila tradíciu džezových festivalov v Piešťanoch a pripravila ojedinelý projekt – prvý medzinárodný festival Ženy v džeze. Ten využíva ponuku priestorov v klube La Musica a tiež amfiteáter prírodného kina.

Dáša Libiaková je aj členkou tvorivého projektu Jazz za železnou oponou, aj ten sa v priebehu letnej sezóny predstaví v Piešťanoch. Tradícia džezu v Piešťanoch je mohutná objemom i kvalitou, džez bude opäť hľadanou kultúrnou náplňou hudobného leta.

Relácie Podoby džezu sa „uhorková sezóna“ netýka. Okrem džezových podujatí v meste relácia informuje o slovenskej a zahraničnej džezovej scéne. Nie vždy sú to radostné zvesti, džezový svet prichádza o svojich tvorcov. Po Duffym Jacksonovi odišiel Paul Jackson, spoluhráč Herbie Hanckocka na ich prelomových albumoch.

Predstavíme zaujímavý album, ktorý nahral Louis Hayes a vydal pod titulom Serenade for Horace. Kanadská klaviristka Renee Rosnes hýri aktivitami v štúdiu i na koncertných pódiách. Na domácej scéne sa blíži Open Jazz Fest na Zelenej vode a budeme informovať aj o ostatných príťažlivých džezových večeroch.

Na stretnutie v nedeľu o 20. hodine na Rádiu Piešťany sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel