Od soboty je spustená webová aplikácia Turistický semafor, ktorá informuje o návštevnosti národných parkov

Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) v sobotu 10. júla spúšťa novú webovú aplikáciu Turistický semafor. Tá dokáže zobraziť zvýšenú návštevnosť a odporučiť menej vyťažené miesta národných parkov a chránených krajinných oblastí. Ako informoval odbor komunikácie MŽP SR, informácie budú aktualizovať každý deň o 10:00. Návštevníkom chránených území poskytne aplikácia aj ďalšie odporúčania a informácie.

Turistický semafor je pomocník pri vašej návšteve v oblasti chránených území. Zistíte v ňom, ktoré lokality majú v aktuálnom čase zvýšenú návštevnosť a v ktorých sa naopak nachádza turistov menej. (Autor: turistickysemafor.sk)

Podľa MŽP sa tak môže odbremeniť príroda od veľkého náporu rekreantov a zároveň sa zaistiť komfort každému turistovi, ktorý hľadá v prírode oddych. „Impulzom pre vznik Turistického semaforu je zaznamenaná zvýšená návštevnosť v slovenskej prírode o 2,5 milión návštev oproti minulému roku,“ zdôraznil minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO).

Ministerstvo na aplikácii spolupracovalo so Štátnou ochranou prírody a Slovenskou agentúrou životného prostredia.

Čo je turistický semafor?

Turistický semafor je pomocník pri vašej návšteve v oblasti chránených území. Zistíte v ňom, ktoré lokality majú v aktuálnom čase zvýšenú návštevnosť a v ktorých sa naopak nachádza turistov menej. Podľa toho si môžete naplánovať  výlet a vychutnať si komfort a oddych v prírode naplno. Zároveň tým pomôžete zachovať v prírode rovnováhu s ohľadom na faunu a flóru.

Vďaka turistickému semaforu máte aktuálne informácie o vyťaženosti jednotlivých lokalít v národných parkoch a chránených krajinných oblastiach vždy po ruke.

Turistickým semaforom chceme zabezpečiť pohodovú návštevu prírody s dôrazom na komfort návštevníkov, ale aj ochranu a zachovanie prírody. Pohybovať sa mimo vyznačeného turistického chodníka je v chránených oblastiach 3., 4. a 5.stupňa ochrany zakázané.

Ako používať mapu?

Na mape vidíte hranicu chránených území a turistických oblastí s farebným označením návštevnosti (viď legenda nižšie). Jednotlivé farby ikony turistovi ukazujú, ako je na tom daná lokalita z pohľadu množstva návštevníkov. Po kliknutí na ikonu nájdete potrebné informácie o vyťaženosti zvolenej lokality a jej názve.

Mapa Turistického semaforu je pravidelne aktualizovaná každý deň o 10.00 hodine. (TU)

Červená farba: Na tomto mieste je aktuálne veľa turistov. Odporúčame vám zvoliť si inú oblasť.

Oranžová farba: V tejto lokalite sa momentálne nachádza väčšie množstvo turistov. Myslite na to, alebo si pre váš pobyt v prírode vyberte inú lokalitu.

Zelená farba: Táto lokalita je aktuálne voľná, počet návštevníkov je minimálny. Prajeme vám príjemný pobyt v prírode.

(SITA) ,turistickysemafor.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj