Tip na výlet: Medzi Brezovou pod Bradlom a Jablonicou budú počas prázdnin jazdiť výletné vlaky

  • Tip na výlet / Kultúra a spoločnosť
  • 8. júla 2021, 11:49

Po železničnej trati Jablonica – Brezová pod Bradlom budú opäť premávať vlaky. Pôjde o výletné zážitkové vlaky Štefánik, ktoré pôjdu z Bratislavy cez Trnavu do Brezovej pod Bradlom počas prázdnin štyrikrát. Prvá jazda vlaku Štefánik je naplánovaná už v sobotu 10. júla, ďalšie 31. júla, 7. augusta a 28. augusta. V týchto dňoch pôjde motorový vozeň M 286.018 aj ako Brezovská lokálka z Brezovej pod Bradlom do Jablonice a späť.

(Autor: kpzt.sk)

Zážitkové jazdy vlakom organizuje Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj. V prípade Brezovskej lokálky je podľa Kataríny Čučkovej z tejto organizácie pre cestujúcich pripravený v kaštieli v Jablonici program pre deti. Pravidelnú osobnú dopravu na viac ako 120-ročnej trati Jablonica – Brezová pod Bradlom zrušili v roku 2003. Železničnú dopravu tu nahradili autobusy, vlaky na trati vidieť len výnimočne. V súčasnosti má trať turistický potenciál, ktorý sa už niekoľko rokov chystá využiť združenie Veterány.eu na sezónnu turistickú dopravu.

Trať Jablonica – Brezová pod Bradlom dlhá 11,7 kilometra je odbočkou z trate Trnava – Kúty. Asi najviac využívaná bola v polovici minulého storočia, keď po nej podľa odborníka na históriu železníc Marka Englera premávalo až deväť párov vlakov denne. Dôležitú úlohu však trať zohrala počas mimoriadnych udalostí spojených s osobnosťou generála Štefánika. Po jeho tragickej smrti bolo telo Štefánika privezené 8. mája 1919 do Brezovej pod Bradlom vlakom, neskôr bol vlakom privážaný aj všetok stavebný materiál potrebný na výstavbu mohyly na Bradle.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav