S Bocellim hral pred 20-tisíc ľuďmi, prišiel aj do Domu umenia

Concerto grazioso. Pod týmto názvom sa niesol večer v utorok 29. júna v Dome umenia Piešťany. V programe sa predstavil Štátny komorný orchester Žilina, Spevácky zbor Lúčnica a výnimočný sólista – len 13-ročný husľový virtuóz Teo Gertler.


Len 13-ročný huslista Teo Gertler predviedol v Piešťanoch svoj výnimočný talent. (Autor: am)

Diváci v úvode koncertu počuli Beethovenov Coriolan, Cikkerovu taliansku baletnú hudbu z baletu Jánošík, Wieniavského Koncert č. 1 op. 14 fis mol a na záver dielo Josepha Haydna – Missa brevis de Sancti Johannis de Deo. Koncert dirigoval Leoš Svárovský, spevákov z Lúčnice viedla zbormajsterka Elena Matušová.

„Celá dramaturgia koncertu bola veľmi krásne vystavaná. Okrem iného sme počúvali veľa romantickej hudby. Mám tiež radosť z toho, že opäť u nás na festivale účinkovala hviezda, ktorá je ešte dieťaťom. Musím povedať, že dvorný dirigent piešťanského festivalu, ktorým Leoš Svárovský nepochybne je, dáva priestor malým alebo mladým talentovaným umelcom. Je to obdivuhodné,“ povedala riaditeľka Domu umenia, Edita Bjeloševičová, ktorá mala z večera veľmi dobrý pocit. Podľa jej slov je 13-ročný virtuóz sympatický, príjemný, pracovitý, ale pritom uvoľnený.

„Hral som skladbu Wieniavskeho 1. husľový koncert, teda jeho všetky tri časti. Je to jeden z náročnejších koncertov, ale som rád, že som ho hral, lebo je podľa mňa jeden z tých základných. Dá sa tam hrať veľa pekných vecí a ja v skladbách veľmi rád hľadám akoby zmeny nálad, zmeny počasia. V tomto koncerte ich je veľa,“ uviedol husľový virtuóz Teo Gertler s tým, že tento koncert bude hrať aj v Poľsku, z čoho sa veľmi teší, pretože nielenže jeho učiteľka je Poľka, ale i autor koncertu Henryk Wieniavski bol Poliak.

Rovnako prejavil nadšenie z toho, že mohol hrať so Štátnym komorným orchestrom Žilina a dirigentom Leošom Svárovským. „Hrajú veľmi pekne, vždy vedia niečo vymyslieť, vieme sa spolu zladiť. Veľakrát sme spolu hrali v Žiline, napríklad Wieniavskeho 2. husľový koncert alebo Mendelssohnov koncert, hrali sme spolu v Berlíne, Prahe,“ pospomínal Gertler a dodal, že sa mu s orchestrom hrá vždy dobre.

Aj dirigent Svárovský bol spokojný, ako sa koncert podaril: „Tentoraz platilo, že sólista bol čerešničkou na torte. A návšteva v Piešťanoch má svoje kúzlo, svoju neopakovateľnú náladu, je to pre nás všetkých radosť zahrať si tu.“

Len 13-ročný virtuóz precestoval mnoho krajín a stál na pódiách s veľkými menami v hudobnom priemysle pred tisíckami ľudí. „Môj prvý zážitok som vnímal najsilnejšie, lebo vždy všetko, čo je prvýkrát, je naj. Takže s Moskovskou filharmóniou to bol môj najväčší zážitok, bol som druhý na súťaži s účastníkmi o osem rokov staršími odo mňa,“ povedal Gertler a dodal, že tam bol i jeho obľúbený profesor Zakhar Bron, ku ktorému chodí niekoľkokrát do roka na štúdium. „Ďalší silný zážitok bol, keď som hral s Andrea Bocellim pred 20-tisíc ľuďmi a potom ešte na Formule 1 pred 60-tisíc ľuďmi. To bolo tiež super,“ vymenoval mladý talent.

Človek by si mohol po takomto výpočte úspechov myslieť, že mladý virtuóz buduje svoju kariéru na úkor všeobecného vzdelania. Opak je pravdou, pretože študuje v Budapešti na konzervatóriu a navštevuje aj gymnázium v Bratislave, kde obľubuje najmä chémiu. „Veľmi rád sa venujem matematike, fyzike a chémii, z každého mi vychádza sto percent. Škola ma baví, nemusím nič doháňať. Po cestách si čítam knihy z týchto predmetov,“ prezradil Gertler.

Jeho ambíciou je hrať v Carnegie Hall v New Yorku. V tomto mnohými vysnívanom meste už hral, no nie v tejto sále. „Môj sen je hrať tam môj obľúbený Čajkovského koncert, jeden z najväčších koncertov. Hral ho tam aj jeden z najväčších huslistov Jascha Heifetz, ktorého veľmi uznávam,“ dodal Teo Gertler. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav