Dobré ráno, Piešťany!

Dnes je utorok 6. júla. Tento deň je Medzinárodným dňom bozkávania. Meniny má Patrik, Patrícia.

Foto: am

Mužské meno Patrik má latinský pôvod a jeho význam je „urodzený“, „patricijský“. Nositeľov tohto častého a populárneho mena oslovujeme Paťo, Paťko. Patrikovia sa tvrdohlavo spoliehajú na svoje sily a len málokedy si dajú poradiť. Kladú veľký dôraz na svoj vzhľad, záleží im na tom, aby druhí ocenili ich výzor. Často sa držia starého zlatého pravidla: „dvakrát meraj a raz rež“. Majú vo zvyku zvážiť problém zo všetkých možných uhlov pohľadu, opäť všetko premyslieť a až potom konať. Vyhnú sa tak mnohým nepríjemnostiam.

Patrikovia si musia dávať pozor najmä na preceňovanie svojich síl. Mohlo by to byť nebezpečné. Ovplyvňuje ich planéta Venuša. Ich šťastné farby sú žltá, modrá. Ochranné rastliny podbeľ, mäta, ochranné kamene avanturín a ruženín.

Ženské meno Patrícia je ženskou podobou mena Patrik. Nositeľky tohto mena oslovujeme Paťa, Paťka, Paťuška. V určitých obdobiach sú Paťky prítulnejšie ako mačiatko. Ak sa odviažu, sú vrtošivé a neovládateľné. Sú tiež priateľské a zábavné. Paťky majú pevnú vôľu. Vedia si sadnúť za stôl a nevstať od neho, kým nie je práca dokončená. V takých chvíľach vidia pred sebou len svoj cieľ a všetko ostatné ide bokom. Zdravie majú dvojtvárne. Keď sú veselé, zdravie im slúži, keď sa utápajú v zachmúrenosti, sú náchylné na ochorenia.

Patrície by si mali dávať pozor hlavne na dýchací systém. Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú červená, biela. Ochranné rastliny podbeľ, levanduľa, ochranné kamene tigrie oko, topás a achát.

Známe osobnosti s menom Patrik, Patrícia:

Patrik „Rytmus“ Vrbovský – raper,

Patrik Švajda – moderátor,

Patrik Herman – moderátor,

Patrick Swayze – americký herec

V psom kalendári oslavuje meniny Gigi, Kiara, Tino.

Hudobný kalendár

1922 – narodil sa Jiří Jelínek (Tisa u Žlutic, okr. Karlove Vary), džezový hráč na trúbku, spevák, maliar a ilustrátor. Vyštudoval výtvarné umenie, v hudbe bol samoukom. Začínal v amatérskych súboroch, od roku 1945 bol členom orchestra Karla Vlacha. Jeho prvou známou skladbou, ktorú naspieval bola Chlupatý kaktus. Od roku 1960 bol členom Tanečného orchestra československého rozhlasu (TOČR). S týmto orchestrom aj príležitostne spieval. Od roku 1963 bol členom divadla Semafor. Tu striedal hru na trúbku so spevom, vyslúžil si prezývku „český Armstrong“. V Semafore naspieval také hity ako Motýl či Zčervená. Hral vo filme Kdyby tisíc klarinetů. Bol známy ako výborný imitátor Louisa Armstronga. V roku 1968 ako jeden z mála prežil v Mongolsku tragickú nehodu autobusu s orchestrom Karla Dubu. Táto nehoda ho psychicky veľmi poznamenala. Jeho úspešná kariéra začala postupne klesať kvôli veľkým problémom s nadmerným užívaním alkoholu. Zomrel 16. októbra 1984 v Prahe vo veku 62 rokov, prakticky zabudnutý, v dobe, keď pôsobil ako propagačný pracovník ČSD na Hlavnej stanici v Prahe.

1925 – narodil sa Bill Haley (Highland Park, Detroit, Michigan, USA), jeden z priekopníkov rock’n’rollu. Po skončení školy sa vydal na cesty ako muzikant s country & westernovými skupinami. V roku 1948 založil skupinu The Four Aces Of Western Swing a nahral prvé skladby. Spolupráca vydržala dva roky a Bill Haley zakladá novú formáciu The Saddlemen. Hrali opäť v štýle county & western a tomu odpovedal aj image skupiny, ktorým bolo kovbojské oblečenie vrátane typických klobúkov. Ani to však nevydržalo dlho, v roku 1953 sa Bill Haley vzdáva kovbojského imídžu. Kapele dal nový názov Bill Haley & His Comets a zmenil sa aj hudobný štýl na ten, ktorý potom dostal názov „rock and roll“. Hitom Rock Around The Clock, ktorý viedol 8 týždňov americkú hitparádu od júla 1955, odštartoval novú vlnu, ktorá udala hudobné smerovanie 60. rokov. Vydal viac ako tridsiatku albumov, v singlovej hitparáde mal 15 skladieb. Počas muzikantskej éry sa predalo viac ako 60 miliónov jeho platní. Bill Haley zomrel 9. februára 1981 vo veku 55 rokov v texaskom Harlingene (infarkt).

1937 – narodil sa Gene Chandler (vlastným menom Eugene Drake Dixon, Chicago, Illinois, USA), spevák, skladateľ a producent, známy aj pod menom The Duke. Patril k popredným soulovým spevákom v 60. a 70. rokoch. V TOP 40 hitparáde mal šesť skladieb, najúspešnejšou z nich bola vo februári 1962 Duke Of Earl, ktorá sa dostala až na prvé miesto. Hitom bola aj pieseň Groovy Situation.

1939 – narodil sa Jet Harris (Londýn), exbasový gitarista skupiny Shadows. Na sólovú dráhu odišiel zo skupiny v máji 1962. Začínali v septembri 1957 pod názvom Drifters, v júli 1958 si zmenili názov na Shadows, pretože v Spojených štátoch už pod názvom Drifters účinkovala vokálna skupina. Úspechy získali spolu so spevákom Cliffom Richardom ako sprievodná skupina aj ako samostatná inštrumentálna formácia. V auguste 1960 viedli prvýkrát anglickú hitparádu s orchestrálkou Apache. Ich debutová LP platňa The Shadows viedla v októbri 1961 rebríček albumov. Veľmi úspešné pre Shadows boli 60. roky, v anglickej hitparáde mali od júla 1960 do apríla 1967 celkom 25 skladieb, z nich päť bolo na prvej pozícii, okrem Apache aj Kon-Tiki, Wonderful Land, Dance On a Foot Tapper. To sa pred nimi a ani po nich nepodarilo žiadnej inej orchestrálnej kapele. Ich tvorbu dokumentuje dnes viac ako 35 vydaných albumov a kompilácií. Zomrel 18. marca 2011 vo veku 71 rokov v anglickom Winchesteri.

1945 – narodil sa Rik Elswit (New York City), gitarista skupiny Dr. Hook & The Medicine Show. Táto pop-rocková formácia vznikla v americkom Union City v roku 1968. Hneď ich prvý album Dr.Hook & The Medicine Show, ktorý vydali v roku 1971 bol veľmi úspešný a predaj prevýšil sumu štyri milióny výliskov. Z neho je aj hit Sylvia’s Mother. Vo februári 1973 bodovala v rebríčku skladba The Cover Of Rolling Stone. V roku 1974 si skrátili názov na Dr.Hook. V hitparáde mali desať skladieb, hitmi boli Only Sixteen vo februári 1976, Sharing The Hight Together v októbri 1978, When You’re In Love With A Beautiful Woman v júni 1979 a Sexy Eyes v marci 1980. Vydali desať albumov, najúspešnejším bol v roku 1972 Sloppy Seconds. K diskografii patrí aj päť kompilačných a live albumov. V roku 1985 sa skupina rozišla.

1953 – narodila sa Nanci Griffith (Seguin, Texas, USA), country speváčka, gitaristka a skladateľka. V roku 1978 vydala prvý album s názvom There’s A Light Beyond These Woods. Od tej doby vydala viac ako dvadsiatku albumov a kompilácií, najnovším je Intersection z februára 2012. Úspech jej priniesol album Lone Star State Of Mind v roku 1987 a Little Love Affairs, vydaný v roku 1988. Patrí medzi popredné americké speváčky štýlu country. Za rok 1994 získala cenu Grammy za najlepší country album Other Voices, Other Rooms, vydaný v marci 1993.

1959 – narodil sa John Keeble (Islington, Londýn), hráč na bicích nástrojoch skupiny Spandau Ballet. Táto londýnska new romance formácia vznikla v roku 1979. Založil ju gitarista Gary Kemp, jej predchodcom bola skupina Makers. V decembri 1980 mali v singlovej hitparáde prvú skladbu To Cut A Long Story Short. V marci 1981 vydali debutový album Journey To Glory, hneď ten prvý bol úspešný, dostal sa do prvej päťky. V singlovej hitparáde mali 17 skladieb, najúspešnejšou z nich bola balada True, ktorá sa v apríli 1983 dostala na prvé miesto. Hitmi boli aj skladby Gold a Only When You Leave. Na svojom konte majú sedem  štúdiových albumov, siedmy s názvom Once More vydali v októbri 2009. Najúspešnejším bol True z marca 1983, ktorý sa v rebríčku dostal na prvé miesto, úspešný bol aj album Parade z mája 1984, ktorý obsadil druhé miesto. K diskografii patrí aj desiatka kompilačných albumov, najnovší The Story – The Very Best of Spandau Ballet vydali v roku 2014. Rozišli sa v roku 1990, v rokoch 2009–2010 a  2014–2015 sa vrátili na koncertné pódiá.

1959 – narodil sa Jiří Urban, gitarista českej skupiny Arakain. Túto heavy metalovú formáciu založili v roku 1982 spevák Aleš Brichta, gitarista Jiří Urban a bubeník Miroslav Nedvěd. V období rokov 1984 až 1986 vystupovala s kapelou ako hosť aj vtedy mladá rocková speváčka Lucie Bílá. V roku 2002 odišiel zo skupiny Aleš Brichta. V súčasnej zostave skupiny je Jiří Urban jediným členom z pôvodnej zostavy. V roku 1990 vydali debutový album Trash the Trash. V roku 2007 vydali DVD a CD s názvom XXV Eden, na ktorom je záznam výročného koncertu skupiny v pražskej hale Eden. Na svojom konte majú osemnásť štúdiových albumov, osemnásty Arakadabra vydali vo februári 2016.

1963 – narodil sa Tim Bricheno (Huddersfield, Yorkshire, UK), exgitarista skupiny Sisters Of Mercy, hral v nej v rokoch 1990 – 1992. Táto post-punková formácia vznikla v roku 1980 v Leedse. V marci 1985 vydali debutový album First And Last And Always. Vydali tri albumy, ten tretí Vision Thing vyšiel v novembri 1990. K diskografii patria aj dve hitové kompilácie, tá druhá Best Of (A Slight Case of Overbombing) vyšla v auguste 1993. V singlovej hitparáde mali šesť skladieb, najväčším hitom bola v roku 1992 Temple Of Love. S tromi prestávkami sú na scéne do dnešných dní.

1971 – zomrel Louis Armstrong (4. augusta 1901, New Orleans), kráľ trúbky a jedna z najvýznamnejších jazzových osobností. Hrať na trúbku a čítať noty sa naučil už ako dieťa v jednej polepšovni. Ako 18-ročný nastupuje ako hráč na trúbku do orchestra trombonistu Kida Oryho. Od roku 1924 účinkoval v New Yorku, po dvoch rokoch sa vrátil do Chicaga. Tu začal štúdiovú prácu s vlastnými skupinami a potom prišli na rad aj veľké orchestre. V Európe koncertoval prvýkrát už v roku 1932. Zahral si v muzikáloch na Broadwayi aj vo viacerých filmoch, medzi nimi Hello Dolly s Barbrou Streisand v roku 1969. Louis Armstrong si počas celého 50-ročného pôsobenia dokázal udržať výnimočnú pozornosť publika. Počet albumov a kompilácií sa blíži k trom stovkám. Jeho najväčším popovým hitom bola skladba What A Wonderful World, ktorá v marci 1968 viedla anglický rebríček. Zomrel v New Yorku 6. júla 1971 vo veku necelých 70 rokov.

1975 – narodil sa 50 Cent (vlastným menom Curtis James Jackson III., New York City), raper, producent a herec. Vo februári 2003 vydal prvý štúdiový album Get Rich Or Die Tryin‘, v marci 2005 druhý s názvom The Massacre, oba sa dostali na prvú pozíciu v albumovom rebríčku. V septembri 2007 vydal tretí album Curtis, ktorý sa dostal na druhé miesto a v novembri 2009 štvrtý s názvom Before I Self Destruct, ktorý dosiahol piatu pozíciu. V júni 2014 vydal piatu štúdiovku Animal Ambition. V singlovej TOP 40 hitparáde mal doteraz štrnásť skladieb, z nich sa tri dostali až na prvé miesto, In da Club, 21 Questions a Candy Shop. Za skladbu Crack a Bottle v trojici 50 Cent, Eminem a Dr. Dee získali cenu Grammy za rok 2010. Životný príbeh tohto rapera ponúka kniha Playground, ktorá vyšla pod názvom Ihrisko aj na Slovensku.

Lekárenská pohotovosť

Lekáreň Dr. Max Tesco, N. Teslu 6711/25, 92101 Piešťany 8:00 – 20:00

Lekáreň Dr. Max OD Kaufland, Adama Trajana 77, 92101 Piešťany 8:00 – 20:00

Lekáreň BENU OC Aupark, Nitrianska 7555/18, 92101 Piešťany 8:00 – 21:00

Podujatia

DOM UMENIA


Sprievodné podujatia 66. mfP:


4. 6. – 29. 8.

TANEČNÁ KOZMOPOLITKA

Alica Pastorová-Flachová

Dokumentárna výstava venovaná významnej osobnosti tanečného baletného umenia – Alica Pastorová-Flachová, ktorá po ukončení aktívnej tanečnej kariéry bola význačnou a v zahraničí rešpektovanou dramaturgičkou baletu SND.

Realizované v spolupráci s Divadelným ústavom Bratislava.


4. 6. – 13. 8.

AKADEMICKÝ MALIAR PROF. ĽUDOVÍT HOLOŠKA

Maľba, kresba

Autorská výstava akademického maliara prof. Ľudovíta Hološku, pri príležitosti odovzdávania Ceny Fondu výtvarných umení 2020 laureátovi za významný prínos v oblasti výtvarného umenia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel