Bylinkárka radí: Leuzea je afrodiziakum

  • Bylinkárka radí
  • 6. júla 2021, 00:01

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví leuzeu šuštivú.

(Autor: es.wikipedia.org )

Leuzea šuštivá (Rhaponticum carthamoides) je trvalka vysoká do 150 centimetrov. Listy má striedavé, podlhovasté a pokryté chĺpkami. Kvetné úbory sú guľovité fialovej farby, priemer majú do 6 cm a sú podobné bodliakom. Leuzea kvitne v júni až v auguste.

Starí ruskí osadníci na Altaji si všimli, že na jeseň jelene marali vykopávajú s kopýtkami korene rastliny a s chuťou ich konzumujú. To jeleňom umožnilo prežiť krutú zimu. Odtiaľ je aj ľudový názov rastliny – maralí koreň. Osadníci začali túto bylinu používať pri úbytku síl, a taktiež prežili krutú zimu.

U nás leuzea šuštivá nerastie, preto si ju musíme dopestovať. Koreň sa zberá v októbri. Účinky na organizmus sú blahodarné, je výborné afrodiziakum, používa sa proti únave, pri syndróme chronickej únavy, pri úbytku síl, strese, posilňuje organizmus, pri rekonvalescencii po operáciách, harmonizuje funkciu pečene, pankreasu, žalúdku, sleziny a hrubého čreva, posilňuje obranyschopnosť organizmu. Používa sa pri doliečovaní chorôb, ako je rakovina, nádorové ochorenia, infekčná mononukleóza, zlepšuje pamäť, učenie, koncentráciu, zlepšuje zásobovanie mozgu kyslíkom, odporúčam ho obom partnerom pri liečení neplodnosti, znižuje hladinu cukru v krvi, podporuje nárast a zosilnenie svalov. Účinnými látkami leuzey sú flavonoidy, sacharidy, vlákniny, triesloviny, bielkoviny, živice, silice, alkaloidy, minerálne látky, vitamíny, kumarín.

Upozornenie: Leuzea šuštivá nie je vhodná na dlhodobejšie užívanie. Dávkovanie nezvyšujeme a neodporúčam užívať tehotným ženám.

Čaj z leuzey šuštivej

Potrebujeme: 1 ČL čerstvých alebo sušených listov leuzey šuštivej, 2 dl vody

Postup: Listy zalejeme vriacou vodou, 15 minút lúhujeme a precedíme. Užívame dvakrát denne dva týždne, týždeň prestávka, a takto dvakrát zopakujeme.

Odvar

Potrebujeme: 1 ČL čerstvého alebo sušeného koreňa leuzey šuštivej, 2,5 dl vody

Postup: Koreň povaríme vo vode 5 minút. Lúhujeme 15 minút, precedíme a pijeme dvakrát denne po dobu dvoch týždňov, urobíme tri týždne prestávku a zopakujeme.

Tinktúra

Potrebujeme: 100 g čerstvého alebo sušeného koreňa leuzey šuštivej, 7 dl pálenky alebo liehu, 7 dl pohár

Postup: Koreň dáme do pohára a zalejeme pálenkou alebo liehom. Necháme na suchom teplom mieste odstáť 21 dní. Občas pretrasieme, potom prefiltrujeme a odložíme na tmavé, suché miesto. Tinktúru užívame po dobu dvoch týždňov trikrát 10 kvapiek do 1 PL teplej vody. Urobíme prestávku tri týždne a zopakujeme.

Prášok

Potrebujeme: 30 g sušeného koreňa leuzey šuštivej, mlynček

Postup: Koreň pomelieme v mlynčeku. Užívame raz denne na špic noža až do minutia prášku.

Čaj, odvar, tinktúru i prášok užívame proti únave, pri syndróme chronickej únavy, úbytku síl, pri strese, posilňujú organizmus, pri rekonvalescencii po operáciách, harmonizujú funkciu pečene, pankreasu, žalúdku, sleziny a hrubého čreva, posilňujú obranyschopnosť organizmu, pri doliečovaní rakoviny, nádorových ochorení, infekčnej mononukleóze. Zlepšujú pamäť, učenie, koncentráciu, zásobovanie mozgu kyslíkom, odporúčam ich obom partnerom pri liečení neplodnosti, znižujú hladinu cukru v krvi, podporujú nárast a zosilnenie svalov.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava