Umelecký ateliér ako pocta manželovi

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
  • 5. júla 2021, 08:00

Na Nálepkovej ulici v Piešťanoch, neďaleko Hotela Magnólia, vznikol z bývalej garáže v budove, ktorá je kultúrnou pamiatkou, umelecký priestor venovaný akademickému sochárovi a maliarovi Ladislavovi Sulíkovi, rodákovi z Piešťan. Ten už síce pre chorobu päť rokov netvorí, ale aj takto si majú Piešťanci možnosť pozrieť prierez jeho profesionálnej tvorby.

(Autor: Juraj Sedlák/archív Ladislava Sulíka)

V útulnom priestore, ktorý doslova oživil ulicu smerom od centrálneho parkoviska k nemocnici, nás víta umelcova manželka, pani Eva. O pol roka spolu oslávia 50. výročie spolužitia. Ateliér je symbolickou oslavou aj tejto skutočnosti, keďže platí, že za každým úspešným mužom treba hľadať obetavú ženu. Pani Sulíková, ktorá má sama výtvarné vzdelanie, sa spolu s dvomi synmi podujala osláviť tvorbu svojho manžela a otca takto nezvyčajne. Z vlastných zdrojov mu otvorili ateliér.

Na stenách visia jeho obrazy s poľovníckou a prírodnou tematikou, abstraktné maľby, ale sú tu aj sochy a travertínové reliéfy. „Je to prierez jeho profesionálnej tvorby, ktorú sme si nechceli nechať len pre seba. Rozhodli sme sa, že ju takýmto spôsobom priblížime verejnosti a vzdáme manželovi úctu, keďže už momentálne netvorí,” hovorí Eva Sulíková.

Keď si v ateliéri domyslíte umelca

Ak by sme si v týchto priestoroch Ladislava Sulíka domysleli, asi by sedel a maľoval čosi na plátno, možno sekal akúsi sochu. Mal by čerstvo namiešané farby, na hlave svoju typickú baretku a výraz renesančného maliara. Zabával by okoloidúcich svojimi príhodami zo štúdií v Taliansku alebo spomienkami na lesnú zver, hory a prírodu, ktoré maľoval tak vierohodne a strhujúco. Aj preto tento priestor nie je galériou, tobôž nie obchodom, ale miestom, kam sa môžete prísť pokochať a „zohriať”. Sulíkove plátna totiž vyžarujú teplo a sú priam upokojujúce. Len zopár jeho diel je na predaj a inštalácie sa budú obmieňať tak, aby z času na čas dostal interiér ateliéru iný vzhľad.

„Z jeho diel je cítiť, čo ho počas profesionálnej umeleckej tvorby ovplyvňovalo. Ako každý umelec aj on mal svoje obdobia. Bol veľmi citlivý na prírodu. Ako dospievajúci chalan bol Laco na škole v Liptovskom Hrádku. Vyštudoval lesnícko-drevársku školu a príroda mu učarovala. Chodil liezť do Vysokých Tatier a obdivoval hory a ich tajomno. Aj preto často nájdete v jeho obrazoch hmlu. Hru svetla a hmly často premietal do svojej tvorby,” objasňuje manželka umelca, s ktorým sa zoznámila práve v Piešťanoch. Už vtedy v ňom cítila talent. Aj ona sa pričinila o to, aby išiel na Vysokú školu výtvarných umení, kam ho zobrali až na druhý pokus, už keď boli manželia.

Tvoril v Bzinciach i v Piešťanoch

„Chcel ísť študovať maľbu, ale tam sa dostať nedalo, preto išiel na sochu. Za socializmu sa bez patričného titulu a akademického vzdelania tvoriť nedalo, nedostali ste sa totiž k zákazkám. Ako čerstvý absolvent spolupracoval aj so známym slovenským sochárom Tiborom Bártfayom. Neskôr sa začal viac venovať maľbe. Spolu sme sa zázrakom dostali aj do Talianska, kde Ladislav študoval na Academie di Belle Arti Pietro Vanucii v Perugii,” pokračuje Eva Sulíková.

Krajina jedinečných výtvarných umelcov ovplyvnila jeho tvorbu a obohatila ju o farebnosť i akýsi „antický rozmer”. Ku koncu bohatej umeleckej kariéry, ktorá bola aj plná odriekania a finančnej neistoty, sa Ladislav Sulík začal venovať skôr abstraktnej a improvizačnej maľbe. Tvoril v kúrii v Bzinciach pod Javorinou i v Piešťanoch. Obdobnú zbierku jeho tvorby nájdete aj v Hoteli Hubert v Gerlachove.

Socha Mladosť na Kúpeľnom ostrove

Sulíkove diela sú zastúpené v zbierkach slovenských prezidentov, Úradu vlády SR aj bývalého pápeža Jána Pavla II. „Tomu venoval motív poľských Tatier s goralským krížom,” opisuje pani Sulíková. Manželove obrazy sa nachádzajú aj v galériách, múzeách a v súkromných zbierkach na Slovensku, v Taliansku, USA, Belgicku, Švajčiarsku i vo Francúzsku.

Poslednú výstavu s názvom Prítomnosť času mal Sulík v roku 2016 v priestoroch niekdajšej Mestskej galérie Fontána pri príležitosti 70. narodenín. Svoje diela viackrát vystavoval aj na Soche piešťanských parkov. Jedinou sochou, ktorá v parku zostala dodnes, je socha Mladosť na Kúpeľnom ostrove pred hotelom Balnea Palace.

Sám maestro novootvorené priestory ateliéru ešte pre chorobu nevidel. Azda čoskoro. Vy máte možnosť ich navštíviť každý deň okrem nedele a pondelka v čase od 13.30 do 18.00 a v sobotu medzi 9.30 a 16.00 h. „Urobte si radosť, zastavte sa,” pozýva všetkých Eva Sulíková, ktorá plánuje urobiť o umeleckej tvorbe svojho manžela aj obrazovú publikáciu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek