Výletné plavby loďou po Sĺňave odštartovali

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 4. júla 2021, 08:00

Pre kapitána lode Trajan, Pavla Spála, je to už 34. sezóna letných plavieb po piešťanskej Sĺňave. Cez letné prázdniny začína jeho výletná loď premávať v pravidelných intervaloch.

Pohľady z vody sú iné aj na Piešťany a nábrežie Ivana Krasku. (Autor: Juraj Sedlák)

Z lodnej trúby v malom prístave na pravom brehu Váhu na skok od Kolonádového mosta sa v hrubom tóne ozve dlhé a krátke zatrúbenie. V lodnej komunikácii tento signál znamená, že jediná výletná loď na Sĺňave sa ide točiť doľava. Ak by kapitán zatrúbil raz dlho a dvakrát krátko, znamenalo by to točenie doprava. Dlhé zatrúbenie by podľa predpisov malo trvať šesť a krátke dve sekundy.

Keďže sme jediné plavidlo na Váhu, čo oko dovidí, okrem niekoľkých bielych labutí, kapitán vytrubovanie pod nemocnicou s citom skráti a vyráža na krátky okruh s deťmi na palube. Je vďačný aspoň za niekoľko školských výletov, ktoré minulý týždeň odštartovali letnú sezónu. Vlani pre koronu so školákmi nevyplával ani raz.

„Kapitána na lodi som chcel robiť už ako malý chlapec a robím to prakticky celý život. Deväť rokov som bol na Dunaji a potom ma zlákali Piešťany a Sĺňava,” opisuje čoskoro 66-ročný Pavol Spál, pôvodom z Hlohovca. Na vodnej nádrži zažil kadečo – búrky, ničivú povodeň v roku 1997, aj jej vypustenie o desať rokov neskôr. Za 34 rokov v Piešťanoch postavil na vodu a spojazdnil niekoľko lodí a po Sĺňave za tie roky previezol tisícky cestujúcich. Dnes si skoro všetko robí sám. Dvíha telefóny, predávala lístky, kormidluje, zásobuje a stará sa o réžiu a prevádzku plavidla, ktoré je jednou z piešťanských atrakcií najmä pre turistov a kúpeľných hostí.

Už tretí Trajan na Sĺňave

Vyhliadkové plavby po Sĺňave začali tri roky po napustení priehrady v roku 1962 dve malé plavidlá s názvami Piešťany a Čachtice s kapacitou 15 a 20 osôb. O dva roky neskôr to už bola loď typu Vizibus pre 150 osôb, ktorú tesne pred revolúciou vystriedala ešte väčšia Bifa III, obe pod názvom Adam Trajan.

Najväčšiu slávu zažila Sĺňava práve s touto loďou a kapacitou až 162 cestujúcich. Spomínajú na ňu mnohí Piešťanci aj kapitán Pavol Spál, ktorý na nej začínal a bojoval za jej udržanie na Sĺňave, až kým ju pred rozdelením Československa nepredali počas privatizácie do Prahy. Sĺňavská plavba – prvá súkromná prevádzka nadviazala už v roku 1993 na tradíciu výletných plavieb v Piešťanoch lodným autobusom – ako nazývali loď Marcus pre 50 osôb. Ani zďaleka sa nemohla porovnávať s dvomi predchádzajúcimi štátnymi loďami. Bola dočasným riešením a prevádzku ukončila po troch sezónach.

Potom prišiel prenajatý katamaran a známa loď typu Raketa, ktoré obe postavil na vodu práve Pavol Spál. „Raketa bola pre plytčiny ťažko manévrovateľná, a tak bola na začiatku rekonštrukcie terajšej lode Trajan predaná do Kolína,” spomína prevádzkovateľ prerobeného ruského katamaranu, ktorý je zatiaľ poslednou loďou v Piešťanoch pod staronovým menom Trajan. Jej kapacita je 60 pasažierov. Tým dvom predchádzajúcim nemôže konkurovať ani náhodou a je skôr nostalgickou spomienkou na zašlé časy, keď osobné výletné plavby po Sĺňave boli aj v záujme rozvoja cestovného ruchu a nielen tvrdohlavou vytrvalosťou lodného nadšenca, akým je lodný kapitán Pavol Spál.

Cez prázdniny pravidelné plavby

Väčšia časť súčasnej výletnej plavby kopíruje staré koryto Váhu, ktoré krásne vidno na leteckých záberoch z roku 2007, keď bola Sĺňava vypustená. Z vtáčej perspektívy vidno, ako sa priehrada postupne zanáša a v niektorých miestach je pre lode hladina Váhu príliš nízka. Ktovie, čo raz ukončí výletné plavby – koniec nadšenia ich terajšieho prevádzkovateľa alebo zanesená vodná nádrž.

Tridsiata štvrtá sezóna odštartovala. Malý výletný okruh má osem kilometrov, trvá približne 45 minút, loď sa otáča pred Vtáčím ostrovom a pláva naspäť do prístavu pri Kolonádovom moste. Dlhý okruh meria zhruba 11 kilometrov, trvá o 15 minút navyše, ide okolo Vtáčieho ostrova, Ratnovskej zátoky až po drahovskú hať a späť. Minimálny počet osôb na plavbu je 20, ceny sa pohybujú od 2,50 do 6 eur. Počas prázdnin sa ako zvyčajne počet plavieb zvýši, v prípade veľkého záujmu bude loď premávať trikrát dopoludnia (9:30, 10:30, 11:30) a trikrát popoludní (13:15, 14:45, 15:45) každý deň okrem pondelka. Časy nie sú záväzné, o odchode je lepšie informovať sa telefonicky.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek