Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 4. júla 2021, 15:33

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, každé leto sa v Piešťanoch začína slávnosťou, ktorá dáva na známosť, že naše mesto je pripravené ponúknuť svoju pohostinnosť pre ľudí zblízka i z ďaleka. Svetoznáme kúpele sú známym lákadlom pre chorých i zdravých. Kúpeľný ostrov je oázou pokoja a poskytuje oddych pre každého, kto sa vie dívať na dary prírody a oceniť jedinečnosť liečivej siričitej vody s typickým čuchovým vnemom…


Jano Babič (Autor: red)

V tejto vode sa podľa legendy uzdravil páv a stal sa symbolom kúpeľov. V tejto vode sa liečili maharadžovia a štátnici, politici, umelci. Vôňa tejto vody učarila každému, kto prišiel v lete do Piešťan – na prázdniny k babičke, na plavecký výcvik počas prázdnin, na sústredenie ako vrcholový športovec. Tých krásnych dievčat a opálených mládencov bolo na tisíce. Dodnes spomínajú na neopakovateľné čaro kúpaliska Eva s jeho legendárnymi plavčíkmi – Rudy Báčim a Rudkom Bačíkom. O stovkách prvotriednych plavcov a pólistov šíriacich slávu mesta po celom svete ani nehovoriac.

Kúpalisko Eva si priam žiada pozornosť vo forme rozšírenia alebo prestavby. Každé otvorenie letnej sezóny je radostná udalosť, ale marketingová štúdia cestovného ruchu by určite potvrdila absenciu známej atrakcie. Naša „dobrá stará mať“ melie z posledného. Prinesie otvorenie ďalšej letnej kúpeľnej sezóny správu o tom, že sa chystáme túto smutnú skutočnosť zmeniť? Sťažené podmienky spôsobené pandémiou sú len výhovorkou, za ktorú sa dá schovať veľa nedodržaných sľubov a zmeškaných termínov. (Podobnosť s článkom zo 7. júna 2016 je čisto náhodná…)

Budúce Podoby džezu padnú na dôležitý dátum v histórii veľkej krajiny. Dňa 4. júla oslavujú v Spojených štátoch amerických Deň nezávislosti. Nebudeme sa zaoberať jeho politickým významom a dôsledkami. Pošleme len poďakovanie národu tejto krajiny, ktorý dal ľudstvu džez. Džez ako hudobný žáner, džez ako filozofiu, džez ako posolstvo slobody.

Niet veľa slávnych hudobných osobností, ktoré sa narodili práve v tento deň, ale našiel sa nositeľ tejto slávy. Fred Wesley, americký džezový trombónista, sa narodil na Deň nezávislosti pred 78. rokmi. Budúcu reláciu ozdobí hudba jubilanta. V mesiaci jún oslavuje celý džezový svet sto rokov od narodenia Errolla Garnera. Fenomenálny klavirista zanechal dielo, ktoré je neustále zdrojom poučenia a obdivu.

Podoby džezu budú pre vás na Rádiu Piešťany v nedeľu o 20. hodine a na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf