Hasiči z Banky oslávili 130. výročie

Slnečné počasie, vôňa jedla, piva a zvuky hasičskej sirény. Aj tak vyzerala uplynulá sobota na futbalovom ihrisku v obci Banka, kde sa stretli miestni i ľudia z okolitých obcí, aby oslávili 130. výročie založenia Dobrovoľného hasičského zboru Banka.

Na štadióne to v sobotu 26. júna popoludní žilo. Už pred jeho bránami bolo jasné, že sa čosi deje, lebo ho lemovali desiatky áut a v blízkosti sa mihalo prechádzalo húkajúce hasičské Iveco. Tentoraz však sirény oznamovali skvelé podujatie, ktorým si návštevníci pripomínali 130. výročie založenia dobrovoľného hasičského zboru v obci.

Akciu si nenechali ujsť najmä rodiny s deťmi, pre ktoré bol pripravený pestrý program. Hasičské autá si mohli poprezerať a obdivovať nielen zvonka, ale aj zvnútra. Členovia Dobrovoľného hasičského zboru Moravany nad Váhom ich ochotne vo svojom vozidle odviezli, a tak sa malí zvedavci v párminútových intervaloch striedali v kabíne Iveca, ktoré pred rokom do miestneho zboru pribudlo. Prítomní boli však i dobrovoľní hasiči z Lúky a kde-tu sa mihol aj profesionál. Na štadióne sa nachádzalo i záchranné vozidlo Slovenského Červeného kríža.

Radosť v detských očiach vyčaroval veľký nafukovací hrad, na ktorom si mohli deti dosýta zaskákať. Prázdne ale nezostalo ani detské ihrisko, na ktorom sa celé popoludnie striedali desiatky detských nožičiek.

Čo však deti skutočne upútalo, boli ručné hasičské striekačky. Malí nádejní hasiči sústredene mierili na plechovky, aby ich prúdom vody zhodili, a rodičia usilovne pumpovali vodu, aby malým hrdinom vytryskol poriadny prúd. Prezentovali sa však aj tí, ktorí striekanie z hadice na futbalovom štadióne trénujú častejšie. Malí Dráčikovia a dorastenci Draci, ktorí cvičia hasičský šport, ukázali, ako rýchlo dokážu pozapájať hadice a spoločnými silami zamieriť na vzdialený cieľ, ktorým bola takisto plechovka. Okrem nich sa na zelenej tráve predviedli kynológovia z Kynologického klubu Sĺňava. Ukázali, ako psy poslúchajú, ale tiež ako rýchlo dokážu dolapiť páchateľa. Ak detským obdivovateľom zvierat nestačila táto ukážka, mali možnosť zajazdiť si na koni.

Najväčší úspech napokon zožala hasiaca pena, v ktorej sa deti vyšantili dosýta. Podujatie pokračovalo v nedeľu, keď sa na Banke uskutočnila slávnostná omša, nasledovaná výročnou členskou schôdzou pre pozvaných hostí. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel