Žito prinieslo do Domu umenia tradície

Tradície našich predkov na pódiu, na plátne, v očiach i ušiach návštevníkov. V sobotu 26. júna sa publikum Domu umenia Piešťany vďaka Folklórnemu súboru Žito prenieslo do čias minulých a dozvedelo sa, ako sa správali dievky, mládenci, páni i panie domu pred dlhými desiatkami rokov.

(Autor: am)

Celovečerný premiérový program Folklórneho súboru Žito, ktorý niesol názov Návrat ku koreňom, bol venovaný jarnému zvykosloviu, v rámci ktorého diváci mohli vidieť nové programové čísla z Gemera, Tekova a Trenčína.

Publikum sa teda chvíľami dívalo na pútavé zábery prírody na plátne, ku ktorým bol pripravený hovorený vstup, informujúci o zvykoch v minulosti. Diváci si vypočuli, čo robili naši predkovia počas Veľkej noci, ako sa na jar správali k dobytku, úrode a domácnosti. Naživo tieto prehovory ilustrovali práve folkloristi zo Žita, ktorí dotvárali atmosféru simulovaním starých aktivít. Po informačných vstupoch nasledovali tanečné, pričom diváci si mohli vypočuť aj hudobné čísla a spevy.

Hosťom programu bol Detský folklórny súbor Klások z Piešťan, ktorý zožal veľký úspech. Predstavenie bolo súčasťou projektu Trikrát za ľudovou kultúrou, v ktorom Žito umožňuje ľudovú kultúru spoznať všetkými zmyslami pod heslom „vidieť, zažiť, vedieť“.  

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel