Zastupiteľstvo sa neuskutočnilo, prejavilo oň záujem príliš málo poslancov

Dnes v stredu 30. júna o druhej hodine popoludní sa malo uskutočniť riadne piešťanské mestské zastupiteľstvo. Bohužiaľ, ani prítomná verejnosť sa jeho začiatku nedočkala. Nedostavila sa totiž nadpolovičné väčšina zo sedemnástich zvolených poslancov, a tak primátor Peter Jančovič, v zmysle rokovacieho poriadku, po polhodine čakania zastupiteľstvo ukončil. Šancu na reparát budú mať poslanci 8. júla.

(Autor: pror)

Na dnešný deň vedenie radnice zvolalo mestské zastupiteľstvo, pričom jeho termín bol oproti plánu zastupiteľstiev na celý rok posunutý len o jediný deň. Poslanci mali v programe prerokovať až 30 bodov. Nechýbali ani témy, na ktoré sa vzťahuje hlasovanie s takzvaným osobitým zreteľom, za ktorých odsúhlasenie musí hlasovať až jedenásť zo sedemnástich zvolených poslancov.

Avšak na dnešné rokovanie sa ich zišlo len osem. To nie je ani polovica potrebného počtu poslancov na odhlasovanie hneď úvodného bodu s názvom Schválenie programu zasadnutia. Primátor tak podľa rokovacieho poriadku po polhodine čakania zastupiteľstvo ukončil.

Verejnosť a zástupcovia organizácií, ktorí prišli na piešťanské mestské zastupiteľstvo s cieľom obhájiť či vysvetliť svoje požiadavky zahrnuté v pláne dnešného rokovania, pre neúčasť poslancov merali cestu do rokovacej sály mestskej knižnice úplne zbytočne.

Dnešného mestského zastupiteľstva sa nezúčastnili nasledujúci poslanci:

Remo Cicutto

Michal Fiala

František Glos

Roman Chudý

Andrej Klapica

Matúš Kromholc

Ján Krupa

Jaroslav Rybárik

Marián Urbánek

Po ukončení zastupiteľstva sme sa pýtali, aké sú dôvody neúčasti poslancov na rokovaní. Primátor Peter Jančovič nás informoval, že dôvody neúčasti poslancov na rokovaní mestského zastupiteľstva sú vraj rodinné či pracovné. A tak, ako nám primátor doplnil, šancu na reparát budú mať poslanci 8. júla, na kedy zvolal opakované mestské zastupiteľstvo.

V tomto volebnom období majú poslanci problémy so svojou účasťou na mestskom zastupiteľstve pomerne pravidelne. Stáva sa, oproti minulému volebnému obdobiu, až príliš často, že buď neprídu vôbec, alebo do konca rokovania ani nevydržia. Zastupiteľstvo tak následne stráca schopnosť hlasovať o bodoch rokovacieho programu alebo sa ani nezačne.

Na záver už len otázka. Z akého dôvodu sa niekto nechá zvoliť do mestského zastupiteľstva, keď následne ho znefunkčňuje svojou neprítomnosťou na rokovaniach?

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel