Nielen Horná Streda vyhovela v testovaní vody

Ešte minulý týždeň nebolo jasné, ako je na tom štrkovisko Dlhé kusy v Hornej Strede, čo sa týka kvality tamojšej vody. Úrad verejného zdravotníctva SR však včera informoval, že kúpanie v ňom je bezpečné rovnako ako na ďalších prírodných plochách či umelých kúpaliskách.

Foto:am

Úrad verejného zdravotníctva v letných mesiacoch pravidelne informuje o kvalite kúpalísk a vôd, ktoré ľudia zvyknú využívať na kúpanie. Informácie už inštitúcia zverejnila aj tento rok, pričom vydala i stanovisko k obľúbenej ploche na rekreáciu v okolí Piešťan – k štrkovisku Dlhé kusy.

Hygienici teda štandardne pokračovali v kontrolách pripravenosti a odberoch vzoriek na kúpaliskách, ktorých prevádzkovatelia požiadali o začiatok prevádzky a v monitorovaní kvality vody na kúpanie na prírodných vodných plochách, ktoré majú neorganizovanú rekreáciu a sú bez prevádzkovateľa. Jednou z prírodných plôch je štrkovisko v Hornej Strede, ktoré v teste kvality vody obstálo a označené je ako vyhovujúce. Rovnako v testoch vyhovela Zelená voda, Stará Myjava, vodná nádrž Dubník I. pri Starej Turej či vodná nádrž Duchonka. Odobraté vzorky boli i z vodnej nádrže v Brezovej pod Bradlom, no výsledky zatiaľ nie sú známe. 

Ako nevyhovujúce sú tento rok označené vody, ktoré sú od Piešťan viac vzdialené. Najbližším takýmto miestom je prírodné kúpalisko Tona Šurany, kde hygienici zaznamenali zvýšené hodnoty E.coli. 

Čo sa týka umelých kúpalísk, povolenie na prevádzku malo na konci minulého týždňa 99 takýchto zariadení a 362 bazénov. Testom kvality vody prešlo Kúpalisko EvaPiešťany, Kúpalisko Dobrá Voda – Mariáš, Letné kúpalisko Hlohovec, Letné kúpalisko Aquapark Trnava, Kúpalisko Kamenný mlyn a Kúpalisko Castiglione v Trnave. 

Na niektorých otvorených kúpaliskách zatiaľ nie sú v prevádzke všetky bazény – takým je napríklad vonkajší detský bazén v Termalparku Veľký Meder. Mimo prevádzky je aj päť bazénov v Podhájskej, pretože tamojší zdroj termálnej vody nie je v prevádzke. Vzorky vody na kúpanie boli počas minulého týždňa odobraté v rámci prípravy na sezónu z bazénov napríklad na kúpalisku v Brezovej pod Bradlom či v Samšporte Myjava. Výsledky budú známe pravdepodobne o týždeň.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia