Výtoky opäť ožijú turistami a cykloturistami na podujatí za pamiatkami okolia

  • Príroda / Podujatia / Piešťany / Šport
  • 25. júna 2021, 15:14

Po stopách okolia Výtokov je premenovaný názov tretieho ročníka podujatia, organizovaného Klubom slovenských turistov Tesla Piešťany, pre širokú verejnosť v sobotu 26. júna. Na potulky za zdravím a zážitkami v prírode platí pozvánka v deň výročia himalájskej tragédie významného športovca narodeného v Piešťanoch, Vladimíra Plulíka, preto je spojená s uctením si pamiatky na tohto už 13 rokov nezvestného horolezca.


Pietne miesto Vlada Plulíka, uznávaného horolezca z Piešťan. (Autor: Supa)

Po osvedčenej hlavnej približne šesťkilometrovej okružnej trase pre peších turistov so štartom a cieľom na Výtokoch a vybranej cca 20 km cieľovej jazde cykloturistov na horských bicykloch alebo elektrobicykloch, ktorá vedie mimo cestnej premávky so štartom v Piešťanoch a cieľom na Výtokoch, si môžu do cieľového miesta, ktorým je desať kiloemtrov od Piešťan vzdialené Rekreačné zariadenie Výtoky, účastníci zvoliť aj iné značkované trasy.

Výtoky ležia v závere doliny Striebornice za Moravanmi nad Váhom, sú dostupné po asfaltovej lesnej ceste (s trpezlivým obchádzaním výtlkov) a s možnosťou parkovania. Nachádza sa tam Rekreačné zariadenie Výtoky s poskytovaním bufetového občerstvenia, otvorené v čase podujatia s možnosťou zakúpenia špekáčikov na opekanie, ako i trávnaté ihriská pre detské hry a odpočinok v prírode.

Je to ideálne východiskové miesto pre štart a cieľ hlavnej okružnej trasy pešieho pochodu s návštevou prírodných pamiatok a pietneho miesta horolezca s dĺžkou asi 6 km, ktorú si do svojej relácie Televíkend vybrala aj Slovenska televízia a je opísaná aj na stránkach Rezortu Piešťany. Trasa po hrebeni vedie čiastočne vlastným značením.

Na trasu pre cykloturistov môžu účastníci z Piešťan odštartovať priamo z domova a dovedie ich po prejdení cca 20 km až do cieľa na Výtokoch. Trasa vedie cez Krajinský most, za ním sa na nábreží napája na žlto značenú cyklotrasu, ktorá vedie cez Štepnicu (bývalú Červenú vežu) okolo Bakchus vily nahor na hrebeň, kde sa pri sedle Havran napojí na červenú cyklotrasu a po nej hrebeňom až na Krahulčie vrchy. Tu cykloturistov čaká prekvapenie v podobe stráženého cyklo depa, v ktorom si môžu odložiť bicykel a krátkym úsekom pešo po turistickom chodníku zelenej značky prejsť k pietnemu miestu Vlada Plulíka a naspäť.

Po opätovnom nasadnutí na bicykel trasa pokračuje pod Trhovičnú lúku v sedle Gajda, kde odbočka z hrebeňa vľavo vedie na žlto značenú cyklotrasu. Tou sa dostanú serpentínami do doliny a cieľového miesta na Výtokoch. Odtiaľ si môžu účastníci zabezpečiť odvoz automobilom alebo pokračovať v 10 km jazde do Piešťan najskôr po zeleno značenej a potom po modrej cyklotrase až ku Kolonádovému mostu.

Ponúknuté trasy sú trasami zážitkovej turistiky, preto nepremeškajte príležitosť na ich absolvovanie, uctenie si pamiatky významného športovca a urobte niečo aj pre svoje zdravie a zdravie vašej rodiny. V cieli sú okrem opekania pripravené zaujímavé športové súťaže. Podrobnosti o podujatí nájdete na www.askpn.sk/podujatia/turistika/.

Ladislav Beleščák

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava