Pod zlé hospodárenie MsKS sa vlani podpísali najmä protipandemické opatrenia

Mestské kultúrne stredisko mesta Piešťany (MsKS) je mestská príspevková organizácia, ktorej poslaním je prinášať ponuku kultúrnych podujatí a zároveň vytvárať zázemie pre miestne súbory a organizácie. V MsKS ku koncu minulého roka pracovalo pätnásť zamestnancov. Súčasťou jej štruktúry je aj Kultúrno-spoločenské centrum Fontána a predajná prevádzka Výstavná sieň Stará lekáreň na Winterovej ulici, ktorej činnosť sa považuje za vedľajšiu – podnikateľskú činnosť MsKS a je zameraná na predaj umeleckých diel.

(Autor: Juraj Sedlák)

MsKS vlani hospodárilo s plánovaným príjmami do rozpočtu v objeme 625 710 eur, pričom 360-tisíc dostalo na svoju činnosť z mestskej pokladne. Pri napĺňaní príjmov rozpočtu nastalo 77,56-percentné plnenie vo výške 485 306 eur. Výdavky bežného rozpočtu boli čerpané vo výške 473 863 eur, čo predstavuje čerpanie 75,81 percenta schváleného rozpočtu.

Plnenie príjmov bolo značne ovplyvnené mimoriadnou situáciou – vznikom epidémie v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19. Značnú časť obdobia roku 2020 bolo MsKS na základe rozhodnutí Úradu verejného zdravotníctva SR zatvorené.

Najväčšiu položku vlastných príjmov v hlavnej činnosti tvorili tržby z kina v KSC Fontána. Tie dosiahli úroveň 51 820 eur, čo predstavuje značný pokles – priemerné ročné tržby za roky 2017-2019 boli na úrovni 124 960 eur. To nie je ani 50-percentná úroveň priemerných tržieb zo vstupného v kine KSC Fontána za predchádzajúce obdobie.

MsKS sa každoročne uchádza o dotácie z finančných prostriedkov Audiovizuálneho fondu, kde boli schválené finančné zdroje na realizáciu projektu s názvom „Podpora návštevnosti na slovenské kinematografické diela“ v sume 3610 eur a v roku 2020 bola schválená aj dotácia v rámci podporného mechanizmu ako pomoc na zmiernenie dôsledkov opatrení voči pandémii vo výške 3400 eur. MsKS sa tiež podarilo tak ako po minulé roky získať príspevok z asociácie Europa Cinemas v sume 8120 eur na podporu premietania európskych filmov v kine Fontána.

Obdobie povinného uzatvorenia prevádzok pre covidovú pandémiu v MsKS využili na vykonanie rutinnej a štandardnej údržby v priestoroch galérie v KSC Fontána, v priestoroch Výstavnej siene Stará lekáreň na Winterovej ulici a takisto v priestoroch budovy MsKS na Ulici A. Dubčeka.

Najväčšiu položku vo výdavkovej časti rozpočtu MsKS v roku 2020 tvorili mzdy a zákonné poistenie, a to v sume 187 560 eur.

zdroj: MsÚ Piešťany

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina