Je rozhodnuté: Lávka pre peších po pár mesiacoch užívania dostane opäť nový pochôdzny povrch

Ako nám poslala stanovisko firma Lumiza, ktorá lávku pre peších popri Krajinskom moste v Piešťanoch od minulého leta do tohtoročnej jari rekonštruovala, len po pár mesiacoch užívania dostane opäť nový povrch. Bude to za pár mesiacov v poradí už tretí.

Kompozitný povrch sa po spustení do prevádzky začal odlupovať. (Autor: Juraj Sedlák)

„Po rokovaniach Lumizy s dodávateľom a výrobcom kompozitných dosiek sa podarilo uplatniť reklamáciu na celkovú dodávku a budú vymenené kompozitné dosky v 100-percentnom rozsahu plochy lávky za nové v priebehu septembra 2021,“ píše sa v stanovisku firmy Lumiza, ktorá lávku opravovala.

Na zničený povrch kompozitných dosiek na lávke upozornili Piešťanci v diskusiách na sociálnej sieti. Lávku po „generálke” slávnostne otvorili 26. marca a po necelých dvoch mesiacoch už vykazovala známky poškodenia. Radnica problém reklamovala u realizátora rekonštrukcie, ten poškodenie reklamoval u svojho dodávateľa. Výsledok je dnes už známy. Dodávateľ úpravy povrchu pochôdznych panelov ich opraví v celej dĺžke lávky. Celkovo ide o výmenu povrchu 520 metrov štvorcových kompozitných panelov.

Prvý pokus o povrch lávky bol asfaltový.

S výberom pochôdzneho povrchu je to od začiatku rekonštrukcie problematické. Ešte na jeseň minulého roka bola lávka sčasti pokrytá asfaltovým povrchom, ten však k podkladu nepriľnul a prvé mrazy asfalt vyduli. Následne došlo k odstráneniu asfaltu a náhrade kompozitom. No ani ten dlho nevydržal v neporušenom stave, a tak sa povrch lávky bude riešiť už tretíkrát.

Lávku mesto uzavrelo 28. novembra 2019 na základe odporúčania statika pre jej havarijný stav. Samotná rekonštrukcia trvala osem mesiacov, zatvorená bola 16 mesiacov. Pôvodne vysúťažená cena rekonštrukcie bola 608-tisíc eur, ale na základe troch dodatkov k zmluve sa vyšplhala až na konečných 721-tisíc eur. Mestu na ňu prispeli Trnavský samosprávny kraj (200-tisíc eur), Trnavská vodárenská spoločnosť (200-tisíc eur), Slovenský plynárenský priemysel (50-tisíc eur) a Slovak Telekom (50-tisíc eur).

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda