Tropické horúčavy otvorili Evu

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 22. júna 2021, 00:01

Skalní návštevníci piešťanského termálneho kúpaliska, ktoré je legendárne aj pre 87. sezónu, ktorú v sobotu odštartovalo, sa prišli okúpať v hojnom počte s prihliadnutím na aktuálne protipandemické opatrenia. Hodinu bolo kúpalisko Eva dokonca zatvorené pre plnú kapacitu, v areáli mohlo byť totiž maximálne 400 ľudí.

Tropické víkendové teploty otvorili 87. sezónu na legendárnom termálnom kúpalisku. Tešili sa z toho aj Dejana (vľavo) a Tamara, ktoré síce bývajú v Piešťanoch, ale na Eve boli po prvý raz. (Autor: Juraj Sedlák)

Teplota v tieni sa v sobotu popoludní šplhala k tridsaťtrojke. Slnko bolo žeravé, vydržať sa dalo len vo vode. Plné bicyklové stojany dávali tušiť, že domáci využili na prepravu na kúpalisko bicykle alebo pravidelnú linku MHD. Parkovisko na Kúpeľnom ostrove, ktoré je najbližšie k Eve, bolo plné cezpoľných. Autá s poznávacími značkami Nového Mesta nad Váhom, Trnavy, Bratislavy, ale aj z Česka.

Prvý deň fungovania kúpaliskovej „babičky” po druhej vlne korony využili na okúpanie najmä skalní návštevníci. Starší si tradične podebatovali v pokojovom bazéne, ktorý kedysi patril výlučne deťom a teplota vody sa v ňom pohybuje okolo 37 stupňov Celzia. Podľa domácich je dobrá na ubolené kĺby.

Eva je pre mnohých spomienkou na mladosť

Igor z Piešťan na Evu nedá dopustiť. Naučil sa tu plávať, podobne ako všetci piešťanskí žiaci v jeho školáckych časoch. „Eva, to je moja mladosť. Z vody vo farbe kofoly sme okukávali prvé dievčence. Odvtedy sa tam veľa nezmenilo. Je to taký skanzen, ale mne sa to aj napriek tomu páči. Škoda, že nefunguje vnútorný bazén, ale koho to trápi, kompetentných asi veľmi nie,” kladie si otázku a zároveň odpovedá. Fotiť sa zdráha, vraj cez koronu pribral a manželka by sa za neho hanbila. Vysedáva v pokojovom bazéne, dišputuje s kamarátmi a je mu dobre. Ako dôchodca si kúpil permanentku na 20 vstupov za 70 eur.

Azda najsilnejšou spomienkou pre starých Piešťancov je rodina Bačíkovcov, ktorá sa o kúpalisko dlhé roky starala. Na Eve mali dokonca služobný byt. Aj pán Igor spomína na legendárne hlášky správcu Rudka. Dnes mu ku koloritu kúpaliska, kde sa toho až tak príliš nezmenilo, oznamy z ampliónu doslova chýbajú.

Kúpalisko – služba vo verejnom záujme

„My sme z Trnavy a chodíme sem s deťmi už pár rokov. Páči sa nám tu,” rozrozprával sa manželský pár stojaci pri detskom tobogane. Aj napriek tomu, že v krajskom meste majú viacero možností na kúpanie, páči sa im na Eve. Ani vstupné šesť eur pre dospeláka a štyri eurá pre dieťa sa im nezdá veľa. „Boli ste už vo Vincovom lese pri Sládkovičove? Tam zaplatíte viac len na parkovnom. V Trnave sa ako domáci okúpeme síce lacnejšie, ale napríklad na Kamennom mlyne je pre nás voda príliš studená,” vravia. Voda v 50-metrovom bazéne má na Eve okolo 27 oC.

Na volejbalovom ihrisku sme zastihli vodnopólistov z Prešova, ktorí majú čo porovnávať. Na Evu chodia z nostalgie kvôli piešťanským vodnopólistom, ktorí kúpalisko prevádzkujú a majú ho v prenájme. „Ja žijem v rakúskom Badene a môj kamarát v Prešove, stretávame sa na pol ceste tu u vás. Baden je kúpeľné mesto podobné Piešťanom, verejné kúpalisko sa podobá vašej Eve, ale má viac toboganov a možností pre deti, pieskovú pláž veľkú ako pol futbalového ihriska a pekné bazény. Prevádzkuje ho mesto a vzorne sa oň stará. Kúpalisko by malo byť vo verejnom záujme službou, ktorú zabezpečuje radnica. Tu v Piešťanoch ho vlastnia kúpele, ktoré ho navyše prenajímajú. O Evu sa starajú vodnopólisti, na nich sa hnevať netreba, robia, čo môžu,” prezradil nám Prešovčan žijúci v Badene. „Ani v Prešove to s kúpaliskom nie je žiadna sláva. Eva je lepšia než to naše na sídlisku,” potvrdil nám druhý vodnopólista z Prešova.

Maximálne 400 ľudí do 27. júna

Pre aktuálne pandemické opatrenia môže byť na kúpalisku maximálne 400 návštevníkov, čo je zhruba 30 percent jeho celkovej kapacity. „Rúška a respirátory nie sú povinné, ale odporúčame ich používať aspoň na miestach, kde sa zhromažďuje viac ľudí, napríklad pri pokladni alebo v šatni,” uviedol Ján Adamkovič z Klubu vodného póla Kúpele Piešťany, ktorý Evu prevádzkuje.

Okres Piešťany bude minimálne do 27. júna podľa COVID automatu v 2. stupni ostražitosti v oranžovej farbe, maximálna kapacita sa dovtedy nezmení. Otestovali si ju aj v prvý deň otvorenia, keď museli na hodinu vstup uzavrieť a počet návštevníkov regulovať. Pokiaľ Piešťanský okres prejde do žltej farby, počet návštevníkov by mohol stúpnuť na 50 percent celkovej kapacity. V zelenej fáze kapacitné obmedzenia pre kúpaliská nie sú.

Celodenná vstupenka oproti minulému roku mierne zdražela a pre dospelých stojí šesť eur, pre deti

od 6 do 15 rokov vyjde na štyri eurá rovnako ako pre dôchodcov a ZŤP. Deti do 6 rokov majú vstup voľný. Rodinná vstupenka pre dvoch rodičov a jedno dieťa vyjde na 14 eur a pre dve deti a dvoch rodičov na 17 eur. Po 16. hodine vstupné zlacnie na štyri eurá pre dospelého a tri eurá pre deti, dôchodcovia a ZŤP zaplatia 3,50 eur.

Zapožičanie skrinky stojí 1,50 eur a záloha za kľúč je päť eur. Prenájom ležadla stojí podľa farby od dvoch do štyroch eur za rodinné ležadlo. Pre kondičné plávanie je každý deň vyhradená ranná hodina od 7.00 do 8.00 h a stojí tri eurá, permanentka 50 eur. Otváracie hodiny do konca júna a v septembri sú od 11.00 do 18.00 h, cez letné prázdniny to bude o dve hodiny dlhšie – od 10:00 do 19:00.

Forma nasledovala funkciu

Funkcionalistické termálne kúpalisko vybudovali Winterovci v rokoch 1933 až 1934 a bolo ich posledným stavebným projektom na Kúpeľnom ostrove. Heslom funkcionalizmu a architektúry v tomto štýle bolo – forma nasleduje funkciu. V čase dokončenia patrila Eva k najmodernejším kúpaliskám v strednej Európe. Dnes je kultúrnou pamiatkou a niekoľkokrát bola rekonštruovaná. Vnútorný bazén už roky nefunguje pre narušenú statiku strechy.

Kúpalisko Eva je domovom klubu vodného póla. Prvé zmienky o vodnom póle v Piešťanoch sú z roku 1932, patrí teda k najstarším kolektívnym športom v meste. Vodnopólisti spočiatku trénovali v stojatej vode ramena Váhu. V roku 1934 sa po otvorení Evy presunuli tréningy a zápasy do 50-metrového bazéna kúpaliska.

Okrem vodných pólistov tu vyrastala naša najúspešnejšia plavkyňa Martina Moravcová, ktorá kedysi trávila celé hodiny a dni práve na Eve. Dvojnásobná olympijská medailistka a sedemnásobná majsterka sveta nedá na „svoje“ kúpalisko dopustiť. Evu môžete spoznať aj v niektorých poviedkach spisovateľa Dušana Dušeka.

Termálne kúpalisko vlastnia Slovenské liečebné kúpele Piešťany. Klub vodného póla uzavrel v roku 2018 s kúpeľmi nájomnú zmluvu na desať rokov a zaviazal sa na kúpalisku vykonávať aj potrebnú údržbu. Radnica prispieva na chod jediného verejného kúpaliska prostredníctvom Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany. V sobotu 19. júna 2021 začala Eva svoju 87. sezónu fungovania. Na úctyhodný vek vyzerá stále rovnako.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián