Zelené kolobežky sa už preháňajú Piešťanmi. Viete, ako fungujú?

Zdieľané kolobežky Bolt sú od pondelka 7. júna súčasťou mesta Piešťany. O tom, že si ich môžete smelo požičať, sme vás informovali už v predchádzajúcom vydaní Piešťanského týždňa. Tento text je určený tým, ktorí tak ešte neurobili a nevedia, ako si zelenú kolobežku vyskúšať.

Na Rázusovej ulici je červená zóna - kolobežky tam nefungujú. (Autor: am)
Upozornenie na mobile pri vjazde do zakázanej zóny.

Kolobežky nájdete kdekoľvek po meste. Po tom, čo ich otestovali prví používatelia a prišli na to, ako ich využívať, sú zaparkované skutočne na rôznych miestach. Často sa vám môže stať, že kolobežku niekto nechá len kúsok od vášho domu. Ak nie je rezervovaná, nič vám nebráni si ju požičať a odviezť sa na nej do mesta, do práce či kamkoľvek inam.

Ako na to? Kolobežku sme si minulý týždeň viackrát požičali, odskúšali a počas jazdy nás niekoľkokrát zastavili okoloidúci s otázkou, ako to celé funguje. Tak si to pripomeňme. V prvom rade potrebujete mať stiahnutú mobilnú aplikáciu. Nájdete ju Google Play, alebo App Store, má rovnakú zelenú ikonku ako zelené sú kolobežky a volá sa jednoducho – Bolt. Keď si ju stiahnete, musíte aplikáciu prepojiť so svojím finančným zdrojom. Buď si naklikáte číslo platobnej karty alebo si ju prepojíte s Google či Apple peňaženkou. Ide o to, aby ste mali čím za jazdu platiť.

Potom si nájdete buď na mape v aplikácii, alebo niekde vo svojom okolí voľnú, zaparkovanú kolobežku. Zvolíte „Naskenovať“, povolíte prístup ku kamere (ak ho máte zablokovaný) a oskenujete QR kód na riadidlách kolobežky. Aplikácia sa vás spýta, či chcete začať jazdu, zvolíte „Začať jazdu“ a môžete vyraziť. Okamžite vám aplikácia z účtu stiahne zálohové jedno euro, ktoré ale potom pri ukončení znovu na účet pripíše.

Ak nemáte s elektrickými kolobežkami skúsenosti, vedzte, že potrebovať budete len ruky. Palcom pravej pridávate, ľavou rukou brzdíte – ako na bicykli. Za „náskočné“ platíte fixných 50 centov, potom sa cena odvíja od toho, koľko minút budete jazdiť. Platí sa 10 centov za minútu plus spomínaných 50 centov za „náskočné“. Aplikácia na záver jazdy sama z vášho účtu stiahne peniaze.

Kolobežku smiete používať len na cestách a cestičkách pre cyklistov, pričom zakázané je jej použitie v červenej zóne. Tú uvidíte vyznačenú v aplikácii, ale upozorní vás počas jazdy aj samotná kolobežka. V praxi to vyzerá tak, že bez problémov idete po Nitrianskej ulici okolo Auparku, prídete na úroveň Námestia slobody a kolobežka zapípa. Kým sa nedostanete zhruba na úroveň trávnika pred hotelom Satelit, kolobežka nepôjde rýchlejšie, ako je rýchlosť chôdze. Môžete sa tak odviezť takto pomaly alebo zísť a kolobežku si v tomto úseku odtlačiť. Ako sa dostanete do zelenej zóny, kolobežka pípne znovu a umožní vám pridať rýchlosť. O vstupe do červenej zóny vás mimochodom informuje aj upozornením v mobilnom telefóne.

Ilustračné foto: Príklad ako kolobežku neparkovať.

Počas jazdy dbajte na bezpečnosť seba i ostatných účastníkov cestnej premávky. Vozte sa po jednom a opatrne. Ak ste doposiaľ na kolobežke nejazdili, pamätajte si jedno – keď pôjdete po ceste, veľmi dobre si všímajte, čo je pred vami. Môže sa vám totiž stať, že sa objaví výtlk, kanál alebo iná nerovnosť a budete musieť zareagovať. Za vami môže byť v tom čase auto, takže naozaj buďte opatrní. Netýka sa to pritom len odľahlých ulíc, ale aj centra. Problém vám môže spôsobiť štrkový násyp na ceste popri Kolonáde alebo katastrofálny stav malých uličiek typu Moyzesova. Nevravíme, že sa to prejsť nedá, ale nie je to práve najpohodlnejšie.

Ak potrebujete od kolobežky na chvíľu odísť, stačí ju zaparkovať a dať symbol pauzy. Kolobežka pípne, vám ďalej bežia minúty, ale je zablokovaná, čiže nik vám na nej neodíde. Úplné ukončenie jazdy musíte urobiť v zelenej zóne, kolobežku zaparkovať, v aplikácii zvoliť „Ukončiť jazdu“ a to, ako ste svoj zelený dopravný prostriedok zaparkovali, nafotiť do aplikácie. Tým by sa malo znížiť riziko, že sa kolobežky budú nachádzať zaparkované „kde kade“.

Veľa šťastia na cestách. Najmä dávajte pozor na seba, všetkých naokolo, jazdite bezpečne a parkujte ohľaduplne. 

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof