Obnova fontány pred Slovanom sa ešte nezačala a už je ukončená

Minulé leto sme priniesli informáciu, že pri fontáne niekdajšieho hotela Slovan sa uskutočnilo stretnutie zástupcov aktivistov, vedenia mesta a pamiatkarov za účelom posúdenia možnosti obnovenia fontány a jej sprístupnenia verejnosti. Podľa informácií z posledného piešťanského mestského zastupiteľstva by vraj dobrovoľníci poskytli bezplatnú pracovnú silu a kúpele materiál. Niekdajší hotel aj priľahlý areál s fontánou patria kúpeľom a tie k obnove fontány nateraz nepristúpia, nakoľko poľa vyjadrenia primátora mesta Petra Jančoviča je celý objekt pripravovaný na predaj.

Hotel Slovan i fontána chátrajú za plechovým plotom. (Autor: Supa)

Ešte na minuloročnom stretnutí sa aktivisti nádejali, že do obnovy fontány a jej sprístupnenia verejnosti by sa chceli pustiť v priebehu niekoľkých mesiacov potom, ako na túto činnosť nechajú kúpele vypracovať projekt. Práce aktivistov sa však nezačali ani v priebehu pár mesiacov a podľa všetkého sa nezačnú vôbec. Informoval o tom na zastupiteľstve viceprimátor Michal Bezák. A ako reagoval primátor Peter Jančovič, je to vraj z dôvodu, že sa kúpele rozhodli objekt niekdajšieho hotela aj s priľahlým areálom predať. Podrobnosti predaja a ani termín však nevedel.

Hotel pôvodne nazvaný Grand Hotel Rónai postavili v roku 1906 podľa projektu architekta A. Oberländera. Slávnostne ho otvorili v kúpeľnej sezóne 1907, pričom to bola prvá veľká hotelová stavba v Piešťanoch s kapacitou 160 lôžok a s bohato dimenzovanými jedálenskými, spoločenskými a ďalšími potrebnými priestormi a terasami.

Hotel pôvodne nazvaný Grand Hotel Rónai postavili v roku 1906. ( FB Piešťany – History )

Veľkolepo zdobená sála slúžila ako koncertné auditórium, usporadúvali sa v nej medzinárodné konferencie a iné významné podujatia. V exteriéri, obohatenom arkádami, balkónmi s dekoratívnymi zábradliami, arkiermi, vikiermi, strešnou vežičkou i inými tvarmi sa zvlášť výrazne prejavila autorova svojská záľuba komponovať podporný prvok (stĺp) na os série otvorov.

Budova bola neskôr premenovaná na Grand hotel Royal a ešte neskôr na hotel Slovan. Bol dejiskom koncertov piešťanského hudobného festivalu, kongresov, sympózií a mnohých iných podujatí. V polovici 80. rokov ho uzatvorili a plánovali rekonštruovať. Napriek tomu, že sa obnova začala, dodnes stojí v parku a chátra za plechovým plotom.

Ak sa podarí kúpeľom nájsť objektu nového majiteľa, ten azda konečne pristúpi k revitalizácii rokmi zanedbanej budovy a priľahlého areálu spolu s fontánou.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 1. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund